Званична делегација представника Руске Федерације посетила Храм Светог Саве

У петак, 24. априла у 10 сати, Спомен-храм Светог Саве на Врачару посетила је делегација из Руске Федерације и представници ове државе који је у Србији представљају. Делегацију су чинили: Георгиј Полтавченко, представник Председника Руске Федерације, Александар Петропавловски, саветник представника Председника Р.Ф.,Константин Голошчапов, помоћник представника Председника Р. Ф., Александар Конузин, амбасадор Руске Федерације у Србији, Евгеније Лукин и Олег Булдаков, саветници Амбасаде, Светлана Шевченко, аташе Амбасаде, Зураб Церетели, вајар, Игор Козлов, помоћник вајара и Дмитриј Малишев, директор компаније НИС.

Домаћини овој делегацији били су: Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић, главни архитекта за унутрашње уређење Храма Драгомир Ацовић, старешина Спомен-храма протојереј др Лука Новаковић. Састанку су присуствовали и Млађан Ђорђевић, саветник председника Републике Србије Б. Тадића и отац Виталије Тарасјев, старешина Руске Цркве у Београду.

После обиласка Храма одржан је састанак у Парохијском дому са основном темом: учешће и помоћ Руске Цркве и Државе у довршетку Спомен-храма на Врачару.

Господин Полатавченко је изјавио да се сарадња православних народа и даље наставља и да ће Москва и представници Руске Федерације у градњи Храма учествовати не само у уметничком и саветодавно-инжењерском смислу већ и у финансијском - сходно тренутној економској ситуацији у свету и у Русији.

Г. Полтавченко је пренео поздрав и предлог председника Русије Дмитрија Медведева да познати руски уметник Зураб Церетели узме учешће у последњој фази радова у Храму - у изради мозаика. Препорука овом уметнику је и рад на Храму Христа Спаситеља у Москви чији је он био главни архитекта за уметничке радове у ентеријеру.

Са задовољством је, између осталог, поздравио и изјаву протонеимара Храма Војислава Миловановића да дијалог и сарадња руске Цркве у подизању Храма трају још од 1905. године, када је расписан први конкурс за пројекат Храма, затим кроз константну подршку од стране блаженопочившег Патријарха Руског Алексија као и садашњег Патријарха Кирила. Изјавом протонеимара да су очи нашег православног народа упрте у православне Русе, овлашћени представник председника Русије г. Полтавченко изразио је наду да ће и руски православни привредници са задовољством помоћи довршетак ове свесрпске светиње.

Представник компаније «НИС» је први пут, у својству члана Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, посетио овај објекат за који је компанија «НИС» од 2001. године (од реоснивања Друштва) редовно издвајала уговорена средства за помоћ Храму. Директор Малишев је изјавио да ће «НИС» наставити да помаже Храм и више него до сада, као и ће препоручити другим руским компанијама које послују у Србији исту подршку Храму.

Ова посета високе Руске делегације Храму Светог Саве четврта је по реду. До сада је г. Георгиј Полтавченко, са председником Србије г. Борисом Тадићем, званично посетио Храм 17. фебруара 2005, 20. фебруара 2006, док је 25. фебруара 2008. ову делегацију предводио г. Дмитриј Медведев, садашњи председник Руске Федерације са председником компаније НИСПРОМ.

Данашњи сусрет на Врачару представља наставак традиционалног дијалога два народа, спремност РПЦ да сарађује у финалним пословима на довршетку Храма, као и могућност да компаније из Руске Федерације буду донатори радова на довршетку ове свесрспке и свехришћанске светиње.

Извор: Храм Светог Саве на Врачару