Званично саопштење Епархије далматинске поводом најновијег напада на Црквену општину Сплит

Сплит Само неколико дана након пријетећих порука које су стигле на Црквену општину Сплит десио се поновни директни напад на Ц.О. Сплит и застрашивање православних Срба у овом граду. Наиме, јутрос 18. јануара 2008.г. улазна врата и фасада црквене општине су осванили исписани претећим неонацистичким и усташким графитима.

Догађаји који се у последње вријеме дешавају на територији Епархије далматинске не слуте на добро, јер подсјећају на злокобна времена из II светског рата када су читави народи истребљивани само зато што су друге нације и друге вјере. Ако постоје људи који са толиком мржњом нападају на Цркву чија је мисија проповијед јеванђељске љубави и која чистог образа врши своју мисију то мора да изазове велику забринутост.

Ако починитељи и овога безаконог дјела остану непознати и некажњени, постоји велики страх да ти догађаји не ескалирају и да не дође до још већих проблема и страдања.

Српска православна Црква са својим вјерницима се непрестано моли Богу да се ово најновије страдање прекрати, а да Господ тим трагичним људима починиоцима ових безумних дјела дарује меко срце и одврати их од мржње према српском православном и хришћанском народу, као и према јеврејском народу из којега је потекао сам Господ наш Исус Христос и Пресвета Богородица и сви свети апостоли.

Сваки онај који је дизао руку на светињу није имао благослов Божији ни на овом ни на будућем свијету, а што се тиче земаљских ствари Црквена општина Сплит и Епархија далматинска апелују на надлежне државне институције Републике Хрватске да заштите своје грађане православне Србе, као и припаднике других народа како би се мир и спокој поново вратили на ове наше просторе.


Информативна служба Епархије далматинске