Звоно од осам векова

Звоно од осам тона, посвећено 800-годишњици манастира Милешеве, биће изливено до маја идуће године у руској ливници у Јарослављу. Ово је у петак договорено приликом посете руског амбасадора Александра Конузина у Србији и власника фабрике звона Николаја Шувалова и разговора са Владиком милешевским Филаретом у немањићкој задужбини.

У барељефу на звону биће Бели анђео, икона из милешевске средњовековне галерије фресака. Овај посао вредан је 200.000 евра и у Милешевској епархији се надају да ће наћи донаторе. Обилазећи задужбину краља Владислава и гробно место Светог Саве, руски амбасадор је изразио задовољство што се у манастирској ризници налази велики број драгоцености, поклона из Русије.

- Драго ми је што ће се звона из Русије оглашавати у црквама Срба, што се веза и сарадања наставља и у духовној сфери. То је знак да наша два народа негују велике духовне и културне вредности, да имамо заједничке свеце. Одушевљен сам што са српским пријатељима већ трећу годину заједно 24. маја славимо Ћирила и Методија - Дан словенске културе и писмености, - нагласио је амбасадор Конузин.

Извор: Новости