Зворник: Велико бденије са читањем 12 јеванђеља

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је вечерас, на празник Великог Четвртка, велико бденије са читањем 12 јеванђеља у храму Рођења светог Јована Крститеља у Зворнику.

Владики Василију саслуживали су архијерејски намјесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић, протојереј Раде Тешић, протонамјесник Славенко Томић и протођакони Жарко Мијатовић и Славољуб Милошевић.

„У Име Оца и Сина и Светога Духа. "Љубите једни друге као што ја вас љубим", ријечи су Господа Исуса Христа којима је преко својих апостола поручио и свима нама како и на који начин треба да се односимо једни према другима. А како се свијет понио према Њему који ништа осим љубави не донесе међу људе? Како се понио према Њему који је чинио чудеса, слијепима вид давао, непокретне подизао, мртве васкрсавао? Свијет га је преко Јуде, Пилата и многих других разапео на крст. Знао је Христос шта га чека, знао је то добро и то је и казао у својој молитви у Гетсимантском врту и љубав је толика у Њему била, а и данас је, према цијеломе свијету да је мирно пошао у руке Јуди и онима које је он повео за шаку новца. Данас, браћо и сестре, имамо много Јуда, Пилата и лажних судија који ће због удобности живота издати све и свакога",поручио је вјерном народу Преосвећени Владика Василије и додао:"Сви смо позвани, и велики и мали, и богати и сромашни, и патријарх и владике и свештеници и монаси и народ да у љубави Његовој обитавамо и живимо по закону Његовом. А ми, како ми чинимо? Када хоћемо са Богом смо, када хоћемо Бога псујемо а Он Благи и Добри од нас тражи цијелу личност а не моменте нашега живота. Наш народ, мукотрпан народ, као да је вијековима разапет на Голготи али углавном због својих гријехова, неслоге, нејединства, спремности да учини зло не мислећи да ће се зло вратити нама самима. Свједоци смо да они од којих би се најмање надали издају човјека, православног Србина. Издају онога који је бранио себе, светиње своје и огњиште своје. Људи врло често једно мисле, друго говоре а треће раде и то је наша велика трагедија".

„Вама зворничанима и цијелом Подрињу често говорим каква је опасност од секти и колика је дрскост да секте на врата црквена остављају позиве да на Васкршњи Уторак дођу на некакву сеансу и предавања. Србин им издаје простор у коме се налазе и као да тај заборавља да тиме губи душу своју. Признати такве значи узети Ђавола себи за сарадника. То је зло и прљавштина која никада није припадала овом народу! Чујем да на Велики Петак у појединим угоститељским објектима организују којекаве пијанке и доводе естрадне умјетнике! Страшно! Срамота од онога ко то организује, од онога који долази да на тај дан предводи масу која ће пировати и од оних који ће бити нова бијесна маса која ће узвикивати „распни га,распни"! Тамо не идите али зато мисионарите и непрестано говорите о погубности таквих недјела", истакао је Владика Василије и додао:" Чувајте се лажних пророка јер нас је на то сам Христос Господ упозорио. Понављам вам браћо и сестре, без обзира на све тешкоће кроз које је пролазио наш народ и на оне које данас пролази, као да смо ново робље, Христос је уз нас и са нама јер нам је рекао: „Не бој се мало стадо, само вјеруј и спашћеш се". Трудимо се да у истину будемо свјетлост свијету у мјесту у којем живимо. Имајте саосјећања једни према другима, саучествујте са распетим Христом, са Пресветом Богородицом и видјећете какву ћете радост осјетити у животу. Клањајући се Христовом распећу, смрти голготској, саосјећајмо са Мајком Његовом и свима онима који Га љубљаше. На тај начин саосјећамо и са свима који пате због неслоге међу православним народима и међу Србима. Помолимо се: Господе који си свијетлост свијету, помози нама који у тами живимо да засијамо свијетлошћу а то ћемо учинити са Тобом радујући се што си из мртвих васкрсао, смрћу смрт уништио и свима онима у гробовима живот даровао! Нека благослов Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа буде са свима вама, вашим милим и драгим на домовима и вашом дјечицом.Амин".

Извор: Епархија зворничко-тузланска