Англикански бискупи против нафтних бушотина у Намибији

Published On: 22/03/2021

Тридесет и четири англиканска бискупа и три надбискупа из целог света потписали су петицију тражећи од канадске копмпаније ReConAfrica да одмах заустави израду нафтних бушотина у сливу Kалахари у Намибији. Петиција је достављена намибијској Влади и конзулату у Кејптауну, затим седишту компаније у Ванкуверу и канадском министру за одговорно предузетништво. Иницијатива је започела након што је намибијски бискуп Луке Пато најавио Англиканској Цркви почетак истражног бушења.

Kомпанија ReConAfrica је стекла права бушења на више од 35.000 квадратних километара слива Kалахари, заштићеног природног подручја које водом снадбева делту реке Окаванго. Реч је о сливу који је светска баштина заштићена Рамсарском конвенцијом о мочварама, кључно подручје биолошке разноликости и једно од седам афричких чуда природе. Осим тога, дом је последње највеће популације афричких слонова, 400 врста птица и уточиште за многе друге животиње. Заштићена је споразумом Сталне комисије за воде реке Окаванго.

То истраживање – наводи се у петицији – крши права аутохтоних народа одређених Декларацијом Уједињених народа, јер је вода ретко и драгоцено добро у Намибији, најсушој земљи јужно од Сахаре, једној од земаља које су најосјетљивије на климатске промене. Забринутост коју су изнели месни активисти одбачена је – стоји у петицији – упркос томе што ће бушење у сливу Kалахари разбити његову геолошку структуру и уништити водени систем тог јединственој екосистема и уточишта дивљих животиња. Чак се и националним новинама „The Naminian“, које су пренеле вест, запретило правним поступцима.

Протестним гласовима придружио се и привремени вршилац главног секретара Светског већа Цркава, пастор Јоан Сауца, који је изразио солидарност с народом Намибије и англиканском заједницом. – Не можемо жртвовати права аутохтоних заједница и уништити дар Божјег стварања. Ако желимо постићи међународни циљ смањивања емисије штетних плинова за 50% до 2030. године и постићи карбонску неутралност до 2050. морамо прекинути своју зависност фосилним горивима и одмах се пребацити на системе обновљивих извора енергије.

Извор: vaticannews.va

Најновије вести

Повезане вести