Архиепископ кентерберијски: Поводом упокојења принца Филипа

Published On: 14/04/2021

Поводм упокојења прица Филипа, Архиепископ кентерберијски Јустин Велби је истакао: – Придружујем се остатку Уједињеног Краљевства и Комонвелта у жалости поводом губитка Његовог Краљевског Височанства Принца Филипа, Војводе од Единбурга, и захваљујем Богу на његовом изванредном животу и посвећеној служби. Принц Филип је стално показивао његову безграничну подршку и неуморну оданост Њеном Величанству Краљици током 73 године. Стално је стављао интересе других испред својих и тиме пружао изванредан пример хришћанске службе. Током своје поморске каријере, у којој је одликован током Другог светског рата, стекао је поштовање својих вршњака као изванредан официр.

– У приликама када сам се сусретао с њим, увек би ме је дирнула његова очигледна животна радост, његов испитивачки ум и његова способност да комуницира са људима из свих средина и сфера живота. Био је мајстор у омогућавању људима да се осећају лагодно и посебно током сусрета са њим. Наслеђе које оставља је огромно. Награда Војводе од Единбурга, коју је основао 1956. године, инспирисала је генерације младих да помажу другима и усадила им визију грађанства и жељу да служе својим заједницама. Његов рад са небројеним добротворним организацијама одражавале су његова широка, глобална интересовања у многим темама, укључујући и међуверски дијалог, поручио је Архиепископ кентерберијски и додао:

– У свом снажном залагању за очување природне средине био је пророчански глас више од пола века, док људим аширом света сведочио бригу и посвећеност акцијама за будућност наше планете. Док се опорављамо и обнављамо после страшног искушења пандемије вируса короне, требаће нам снага и дубок осећај посвећености служењу другима. Током свог живота принц Филип је ту особину показивао у изобиљу и молим се да надахнуће добијемо из његовог примера. Брак Њеног Величанства Краљице и принца Филипа био је заснован на љубави и узајамном поштовању и одржаван заједничком вером у Христа. Молим се да Бог пружи утеху Њеном Величанству и остатку Краљевске породице. Нека Његово Краљевско Височанство почива у миру и слави.

***

Енглеска Црква отворила је онлајн књигу саучешћа након саопштења из Бекингемске палате о смрти принца Филипа, Војводе од Единбурга. Књига је отворена за све појединце или црквене заједнице који желе да потпишу и сниме поруку. Влада је саветовала да у овом тренутку не би требало да се поставе књиге саучешћа за лично потписивање како би се поштовале мере предострожности због пандемије вируса.

Извор: Црква Енглеске

Најновије вести

Повезане вести