Архипастирска посета епископа Андреја Италији

Published On: 21/05/2021

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј допутовао је 15. маја 2021. године у дводневну посету Италији како би присуствовао Скупштини братственика Српске православне Црквене општине Светог Спиридона у Трсту и одржао редовну седницу Архијерејског намесништва за Италију и Малту.

Скупштина братственика одржана је 16. маја. Скупштину је отворио председник Црквене општине г. Раде Миливојевић поздрављајући владику Андреја као и све присутне. На самом почетку Скупштине владика Андреј је након прочитане молитве бираним речима поздравио све братственике пожелевши им успех у раду. Након плодоносних дискусија приступило се избору новог Одбора и полагању заклетве. После заклетве Епископ је честитао новим одборницима као и новоизабраном председнику г. Златимиру Селаковићу.

У понедељак, 17. маја, Његово Преосвештенство Епископ г. Андреј је одржао седницу Архијерејског намесништва за Италију и Малту. Седници су присуствовали архијерејски заменик протојереј-ставрофор Рашко Радовић из Трста, јереј Филип Милуновић, секретар Епископа и ЕУО, архијерејски намесник за Италију и Малту протојереј Далибор Ђукић из Вићенце, јереј Ивица Ђулић из Милана, јереј Душан Ђукановић, парох у Удинама и Порћији, и јереј Ристо Горанчић, парох на Малти.

Након молитве и поздрава Епископ је модерацију седнице препустио архијерејском намеснику Далибору Ђукићу. У току седнице свештеници су поднели детаљне извештаје о ситуацији на парохијама у време пандемије изазване корона вирусом. Дискутовало се о материјалном стању као и о побољшању мисије Цркве на територији Италије и Малте. Велика пажња посвећена је филијалним богослужбеним местима која су настала благословом владике Андреја.

По завршетку радног дела седнице, у сали Црквене општине Трст великим залагањем домаћина организован је заједничи ручак у току кога је владика Андреј надахнуто говорио о сегментима живота владике Николаја и патријарха Гаврила Дожића. На растанку Владика је свим свештеницима пожелео успех у раду и наставку свештеничке мисије у Италији и Малти.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Повезане вести