Архијереји Арсеније и Никодим богослужили у Сплиту

Published On: 14/02/2022

Преосвећена господа епископи нишки Арсеније и далматински Никодим служили су 13. фебруара 2022. године свету архијерејску Литургију у Сплиту. Владика Арсеније је изразио радост што први пут богослужи у Светосавској цркви у Сплиту и истакао:

-Ове недеље које нас припремају за улазак у Васкршњи пост имају одређену јеванђељску тематику. Тако смо прошле недеље имали причу о царинику Закхеју који је желео да види Христа и попео се на дрво и био удостојен да сам Господ буде у његовој кући и да му опрости његова сагрешења, јер се он искрено покајао. У данашњој јеванђељској причи чули смо о царинику и фарисеју, где су цариници сматрани изузетно грешним међу јеврејским народом, јер су од њих узимали порез за римскога цара и често се тако неправедно богатили, док су фарисеји били учени и угледни људи који су добро познавали јеврејски закон и строго га се придржавали.

У храму јерусалимском ова двојица људи молили су се Богу и фарисеј је говорио: Хвала ти Боже што нисам као овај цариник и грешник, а цариник, свестан своје грешности, из дубине свога срца кајао се за све оно што је учинио и молио је Господа да му опрости грехе. Коме ће од ове двојице људи Господ опростити? Ономе који се искрено и од срца покајао и затражио опроштај за своја сагрешења. Господ је фарисеје називао окреченим гробовима, јер су се формално придржавали закона и пророка, али су друге људе око себе осуђивали и били лицемери. Таквим Господ сматра ове фарисеје, а царинике, односно грешнике, позива на покајање. 

Из ове приче, као и из оне од прошле недеље, видимо колико је важно искрено, дубинско покајање и промена нашега живота. Црква је одредила да се ове јеванђељске приче читају уочи Васкршњега поста који јесте време нашега покајања и очишћења да бисмо тако достојно дочекали велики дан Васкрсења Христовога. Нека покајање овога грешнога човека буде свима нама пример, како би смо и ми, не осуђујући друге људе, већ гледајући у дубину свога срца шта смо ми учинили, искрено тражили од Господа опроштај.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести