Архијерејска Литургија у манастиру Брњаку

Published On: 05/07/2021

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је 2. јула 2021. године, на празник Светог апостола Јуде, Преподобног Пајсија Великог и Светог Јована Шангајског, свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Георгија у Брњаку. Епископа је дочекало сестринство манастира са игуманијом Стефанидом, као и сестринства манастира Гориоча и Улије код Лепосавића.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Теодосије донео је одлуку да, у циљу унапређења живота у Ибарском Колашину, петнаест монахиња манастира Грачанице на челу са игуманијом Стефанидом наставе свој монашки живот у обновљеном манастиру у Брњаку, општина Зубин Поток.

Тамо је за сада направљена црква посвећена Светом Георгију, а поред храма већ је поодмакла градња новог монашког конака за сестре. У обнови манастира посебно учествује добротвор Раде Добрић са породицом из Зубиног Потока. Велика жеља народа тог краја јесте да тај манастир изнад језера Газиводе, који је тренутно грачанички метох, потпуно оживи као самосталан манастир и да поред два мушка манастира (Црном Реком и Дубоким Потоком) буде на додатно духовно охрабрење верног народа.

Иначе, у немањићко време, у 13. веку, у Брњаку је деловала позната школа за девојке коју је основала Света Јелена Анжујска, мајка светих краљева Драгутина и Милутина.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести

Повезане вести