Архијерејска Литургија у манастиру Саринцу

Published On: 17/06/2021

Дана 14. јуна 2021. године, када Црква молитвено прославља Светог Јустина Ћелијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован је началствовао Божанственом Литургијом у манастиру Саринцу.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Драгослав Цветковић, архимандрит Евтимије, јереји Слободан Савковић и Александар Јаћимовић, јерођакони Јован Прокин и Василије Старовлах.

Певницу је водила мати Тавита, игуманија манастира Липара, са својим сестринством.

– Свети Јустин Ћелијски, кога данас прослављамо, је живео живот прожет Јеванђељем. У разговору је прво упућивао на Свето Писмо па је тек онда давао поуку и савете. Он је написао и књигу „Како треба читати Свето Писмо“ на основу проживљеног, јер је живео Светим Писмом. Ако живимо по Јеванђељу онда ћемо лако видети ко смо, шта смо и какви смо. Проверавати себе без Јеванђеља одводи у гордост, у сујету, а кад се проверавамо Јеванђељем и Црквом онда мењамо нешто у себи и код себе. Борба са собом је велика борба. Гордост нас тера да будемо окренути себи и да служимо себи, а Христос је рекао да није дошао да му служе него да послужи. Ми се устручавамо да послужимо другоме у било чему и гледамо да то неко други учини. Док не послужимо другоме, неће ни Бог нама послужити на наше спасење. Зато када живимо по Јеванђељу ми решавамо и личне и међуљудске односе. Тамо где се Јеванђеље не поштује, не ишчитава и не живи, тамо је хаос, беседио оје владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести