Архијерејска Литургија у Мркоњићима

Published On: 13/05/2021

-Ако постоје двије ријечи, које, драга браћо и сестре, и драги Владико, на најбољи начин сажимају данашњи дан, а истовремено и живот и личност светитеља кога прослављамо, омиљеног и чудесног чудотворца Василија, то су ријечи: слава и милост. И зато није чудно, ни чудо, то што уз сваки спомен имена Светог Василија, спонтано, из уздаха и на уснама нашег благочестивог народа ове двије ријечи долазе, као искра и као симбол.

Овим ријечима отпочео је своју беседу Епископ западноамерички г. Максим на литургијском спомену Светог Василија Тврдошког и Острошког у Мркоњићима.

Претходно, у навечерје празника, у том селу на месту светитељеве родне куће, где је током претходних месеци изграђен конак метоха Петропавловог манастира, служено је празнично бденије на којем је предстојао Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије који је том приликом рекао:

-Ваистину Христос васкрсе и окупи нас у овој светој обитељи. Хвала игуманији, сестрама и свима вама што сте дошли на ово чудесно мјесто светости и љепоте, које ће сваким даном бити све љепше и животније. Ми ћемо се овдје учити побожности и љубави, како би нас наш Свети отац Василије срео и препознао као своје праве истинске потомке не само по крви и тијелу него и по духу, љубави и вјери.

На сам дан спомена Светог Василија Острошког, на истом месту окупило се мноштво верних требињског краја, међу којима и политички представници Републике Српске и Града Требиња, као и других ентитетских и градских институција, а међу мноштвом поклоника, који су током вечери, ноћи и јутра пристигли, нашли су се и неимари обновљене и новосазидане светиње.

Литургијским сабрањем началствовао је епископ Максим, уз саслужење епископа Димитрија, свештенства, монаштва и верног народа. Том приликом је рукоположен тврдошки јерођакон Теофил у чин презвитера, односно јеромонаха.

Празнично слово које је том приликом изговорио епископ Максим налази се на интернет страници Епархије захумско-херцеговачке.

Најновије вести

Повезане вести