Архијерејска Литургија у Смедеревској Паланци

Published On: 08/03/2022

У Недељу сиропусну, 6. марта 2022. године, када Црква прославља Светог Евстатија и Преподобног Тимотеја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег у Смедеревској Паланци.

Саслуживали су архимандрит Петар Драгојловић, прoтojeрej-стaврoфoр Вeлибoр Рaнђић, прoтojeрejи Слoбoдaн Сeнић, Дрaгaн Mилутинoвић, Дрaгaн Икић, прoтoнaмeсник Срђaн Кoвaчeвић, jeрej Дejaн Нeнaдoвић, протођакон Иван Гашић и ђакон Влaдимир Стeпoвић.

Чтецирели су Лазар Коларевић, Павле Гашић, Павле Милутиновић, Игњат Сенић и Марко Лазовић. Евхаристијско сабрање, улепшао је својим појањем хор Светог Симеона Богопримца под диригентском палицом г. Милоша Урошевића.

После прочитаног јеванђелског зачала, владика се окупљеном народу обратио богонадахнутом беседом: – Праштање човека треба целога да га прожме и то на начин, да схвати, да без праштања човек постаје заробљеник грехова. Знамо да сваки грех нас одваја од Бога, али и од другог човека. Човек највише личи на Бога, када тражи истински опроштај од Њега, али и од другог човека. Праштање треба да боли, јер је и Самога Господа Исуса Христ заболео људски гнев према Њему, а он је смирено рекао: “Оче, опрости им, јер не знају шта чине”. Тако и човека када заузме грех он не зна шта ради, јер сам грех помрачи човеков разум. С тога данашње Јеванђеље даје нам одговор на највеће човеково питање: како да задобијем истински опроштај од грехова.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести