Архијерејско намесништво никшићко осуђује скрнављење џамије у Никшићу

Published On: 11/02/2021

Поводом графита непримереног садржаја којим је 10. фебруара 2021. године оскрнављена Хаџи Исмаилова џамија у Никшићу изјаву за јавност дао је протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки.

Он је, у име никшићког свештенства, осудио овај поступак, поручивши да то није урадио „Господин Никшић“, град Светог Василија Острошког, већ појединац или више њих, чији ће идентитет и мотиве овог њиховог недјеља, надају се, ускоро, утврдити надлежни органи.

„Ми, као свештенство града Никшића, најоштрије осуђујемо овај поступак, ко год да је ово урадио. Сматрамо да ниједан прави вјерник ово не би урадио и не треба да ради, јер сваки човјек, поготово, вјерник мора да чува своју светињу, али, исто тако, мора да чува и светињу онога другога. Сложио бих се са ријечима имама Дамира Хоџића да ово није урадио град Никшић; ово није урадио град Никшић, јер град Никшић је „Господин“ град и град Светог Василија Острошког, Свеца који је, као што знамо кроз историју, окупљао и у своја њедра привијао све добронамјерне људе који су му долазили били они православци, муслимани или католици“, навео је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.  

Подсетио је да у Доњем манастиру Острогу постоји фреска на којој је приказано како Свети Василије исцељује једног муслимана, што је, сматра свештеник Јокић, довољан показатељ љубави коју је Свети Василије Острошки исказивао према сваком човеку.

„Дакле, никшићко свештенство најоштрије осуђује овај поступак да ли појединца или неке групе, тражимо и захтијевамо од надлежних органа да што прије ријеше овај случај, да се нађу они који су ово урадили, јер ово је срамота за Никшић и не бисмо вољели да нас неко препознаје по овим појединачним иступима кога год. Желимо да поручимо нашој браћи муслиманима да се осјећају сигурно, да имају пуну подршку од нас, да, како каже Владика Сава Косановић, „брат је мио ма које вјере био“, казао је архијерејски намјесник никшићки, протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Осудио је, још једном, почињене изгреде, изразивши наду да ће надлежни органи што пре и што хитније открити починиоце и мотиве овог недела.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести