Архијерјска Литургија у Горњем Храсну

Published On: 05/07/2021

У недељу другу по Духовима, пред Празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља, који је и слава заједнице сабране око храма у Горњем Храсну, светом архијерејском Литургијом испред капеле Српских новомученика и још увек порушеним храмом Рођења Светог Јована Крститеља предстојао је Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, уз саслужење пароха чапљинског јереја Марка Гојачића.

Након причешћа верних, освештани су крсни хлеб и кољиво, а сабрање је настављено и за славским ручком који је са својим парохијанима приредио парох Марко Гојачић.

Првобитни храм саграђен је давне 1844. године, а обновљен 1900. године трудом породица из Горњег Храсна. Читав комплекс храма Рођења Светог Јована Крститеља од велике је историјске важности, јер се у склопу црквишта налази и првобитна православна школа у којој је 1902. било седиште Просвјете. Данас је трудом мештана и тај објекат обновљен. У капелици Српских новомученика која се такође налази у склопу црквишта почивају мошти мученика који су уочи Видовдана 1941. године страдали у јами Гавраници у близини села.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести