Бадњи дан прослављен у Котору

Published On: 07/01/2021

„Добродошли Грбљани, добродошли Оравчани, све вам срећно и честито било, да увијек нам наздравље долазите са вашим бадњацима и да наставимо ову дивну и освештану традицију, да овдје у Котору царском граду укрштамо ова два света бадњака, залијемо их вином и пшеницом како иду обичаји и помолимо се Богу да нас дарује сваком срећом, благословом и напретком“, поручио је парох которски Немања Кривокапић данас на Бадњи дан на Литургији у цркви Светог Николе у которском Старом граду.

Уз традиционалне бадњаке из Грбља и Ораховца које сваке године доносе верници из та два места у которској општини, причешће бројних верника, певање на Литургији дечјег хора Српског певачког друштва „Јединство 1839“ и литију око цркава Светог Луке и Светог Николе, Бадњи дан у Котору је прослављен у складу са препоруком Митрополије црногорско-приморске, тако да није одржано традиционално налагање бадњака на тргу већ у црквеној порти.

„Нека је наздравље и на спасење Бадњи дан, овај дивни празник којим идемо у сусрет најрадоснијем празнику Рођењу Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Онога који је створио цијелу васељену и све нас. Онога који долази овдје на свијет који је Он створио да нас људе спаси. Тај радосни празник ми дочекујемо и идемо му у сусрет, баш као што пјевамо у црквеној пјесми коју смо и јутрос и ових дана пјевали: Христос се рађа славите, Христос долази с`небеса сретните га. Сусрећемо га данас, баш као што су пастирти сусрели и дочекали Богомладенца Христа у њиховој пећини и направили од ње најљепши вертеп, упаливши ватру да се огрије. И исто тако и ми данас са овим нашим светим бадњацима учествујемо у томе и дочекујемо Христа. И ми своје бадњаке приносимо такође на ту ватру, као што су и пастири. На тај начин учествујемо у оној ватри коју су палили пастири да огрију Христа. Ови нас бадњаци подсјећају на ту дивну и свету ноћ када је дошао Христос и када је све нас огријао својом божанском љубављу. Исто као што су они мудраци са Истока пришли и принијели своје дарове, најдрагоцјеније што су имали, и ми да принесемо Господу наше дарове, а то су чисто срце и добра дјела. На тај начин учествујемо у овом дивном празнику, да нам свима буде наздравље долазак нашег Спаситеља“, казао је парох которски Немања Кривокапић.

Литургији у Цркви Светог Николе присуствовао је и потпредсједник општине Котор Синиша Ковачевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести