Бадњи дан у Диселдорфу

Published On: 07/01/2022

Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован началствовао је 6. јануара 2022. године, на Бадњи дан, светом архијерејском Литургијом у Диселдорфу уз саслужење свештеника Данила Радмиловића, Небојше Ракића, Александра Секулића и ђакона Александра Дебељака. Владика Јован се обратио верном народу празничном беседом:

-У име Оца и Сина и Светога Духа. Драга браћо и сестре, када год се саберемо на свету Литургију ми прослављамо целокупан домострој спасења, све оно што је Бог чинио и чини за нас од постанка света до у вечност, како би свакоме од нас кога је из љубави призвао обезбедио вечни и блажени живот. Свака Литургија јесте понављање домостроја спасења те увек поседује другачију тематику одређену празником и јеванђелсикм читањем. Ми ових дана, почевши са претпразничким слављем, славимо Христово рођење по телу. О овој тајни се пише, пева, проповеда, она се тумачи кроз све векове, више од две хиљаде година. Тајна је ово, по речима Светога Јована Златоуста, неисказива и за нас у потпуности непојмљива. Благодат која се на нас излива Рођењем Христовим, изнова нас покреће на радост, изнова нам даје наду нама као појединцима и као заједници. Бог нас увек и изнова радује Својом спремношћу да, све што смо учинили противно Његовој вољи опрости и да нас праштањем приводи вечном и блаженом животу у љубави.

Пуни смо недостатака, грешни, наследници прародитељскога греха, пуни мука, страсти и проблема али и као такви од Бога смо призвани у вечни живот, кроз узајамну љубав и узајамно праштање. Без обзира на све Бог нам све даје без икаквих услова а ми треба да благодаћу Божјом усвојимо ту Божанску љубав. То није само извршење Божанске заповести као моралног начела него је то првенствено начин живота који нам се открива као вечно и блажено постојање у заједници са Светом Тројицом.

Данашњи празник нас изнова подсећа да треба једни са другима да се измиримо jер Христово рођење на земљи представља тајанствени чин измирења света и човека и њиховог блаженог и вечног уједињења и сједињења. Бог Логос је благоизволео да се овлаплоти од Духа Светога и Девице Марије и да по свему осим по греху постане сличан нама, добровољно проживи све људско и сва страдања и да на крају од људи пострада, од оних људи које је дошао да спасе и након тога ваксрсне у трећи дан, пошаље Духа Светога и тако започне историју Своје Цркве у оквиру историје спасења. Христос се овлаплатио и да би нас тварне и створене могао да храни Својим Телом и Својом Крвљу ради спасења. Хлеб и вино на тајанствен начин постају Тело и Крв Христова као што се Он на тајанствен начин оваплотио. Ми се причешћујемо као заједница у љубави а не као појединци када за то осетимо потребу. Важно је да се нагласи како је света и благословена намера, воља и доброта свих оних који се током поста причешћују, али треба нагласити да смо позвани на причешће у све остале дале током године као они који се сабирају и очекују Други и славни Христов долазак. Нека вам је срећан и благословен данашњи празник и наступајући празници и нека би Господ дао да се у љубави састајемо на светим богослужењима у векове векова, амин!

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести

Повезане вести