Бечка црква Am Schöpfwerk постаје српски православни храм

Published On: 13/04/2022

Српска Православна Црква преузима претходну католичку жупску цркву Am Schöpfwerk у Бечу-Мајдлингу (12. бечки округ). Сама српска парохија постаће поново део своје првобитне парохије у Алтмансдорфу, из које је издвојена 1982. године. Четрдесет година након оснивања жупе Am Schöpfwerk, храм Светог Фрање Асишког предаје се српској православној Епархији аустријско-швајцарској. Ово су једногласно одлучили католички жупски савет и савет за управљање имовином у сагласности са руководством Бечке надбискупије.

У време када је основана парохија 1982. године, у насељу 12. бечког округа Am Schöpfwerk је живело око 5.000 припадника Римокатоличке заједнице. Парохија је пројектована као саставни део новог стамбеног комплекса у 12. бечком округу. Међутим, услед демографског развоја у последњих неколико деценија, број католика је пао на нешто мање од 1.000. Истовремено се повећао удео становника православне вероисповести. Пренос жупске цркве изграђене 1979-81. године у Мајдлингу на Српску Православну Цркву је стога прихватљив и истовремено гарантује очување храма у виду хришћанске богомоље. „Затварање католичке жупе је увек болно”, изјавио је Даријуш Шуцки (Dariusz Schutzki), викар за Бечки градски регион. „Истовремено, радује нас што ће храм бити сачуван као хришћанска црква, у конкретном случају српска православна богомоља, која ће сада бити доступна бројној и младој српској заједници на овој новој локацији”.

У разговору са члановима жупског савета, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је обећао да ће будуће преузимање цркве Am Schöpfwerk у Мајдлингу бити на задовољство и некадашњих католичких верника, јер Српска Православна Црква негује срдачне односе са свим хришћанским црквама. То такође значи да ће православни Епископ, у неизмерној захвалности за разумевање и подршку Католичке Цркве у Бечу, и убудуће стајати на братском располагању браћи католицима у новој српској Цркви Am Schöpfwerk.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести