Бијељина: Годишња изложба Уметничке школе „Одигитрија“

Published On: 29/10/2021

У Бијељини је 9. октобра 2021. године отворена изложба Ја сам пастир добри на којој су представљени ликовни радови ученика Уметничке школе Одигитрија Епархије зворничко-тузланске.

Изложбу су  у бијељинској Галерији Центра за културу Семберија отворили свештеник Васо Поповић и, у име Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија, професор са Академије Српске православне цркве за уметност и конзервацију Горан Јанићијевић, који је и један од предавача иконописа у школи Одигитрија у Бијељини.

Поставка изложбе Ја сам пастир добри обухвата на десетине радова садашњих и ранијих ученика те школе који су настали у периоду од прошле изложбе. Реч је о иконама, као и сликама различитих мотива и техника. Свештеник Васо Поповић је пренео окупљенима поздраве и благослов Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Фотија и истакао:

-Ово окупљање је окупљање породице. Ја сам пастир добри – те Христове ријечи најбоље објашњавају шта је циљ ове школе. Ова школа носи назив Одигитрија, што је један од назива иконе Пресвете Богородице, а значи Путеводитељица, и ова школа је путеводитељка на том путу ка Христу који је пастир добри и брине о свима нама у сваком тренутку и воли нас”, додао је свештеник Поповић.

Према његовим речима, ове године обележава се 15 година Уметничке школе Одигитрија. Пре отварања изложбе уручене су дипломе за девет ученика који су завршили Уметничку школу у групи у којој су изучавали византијско сликарство, односно иконопис. Група старијих основаца који више година похађају креативну уметничку радионицу ове школске године одлучила се да пређе на смер иконописање. На то их је подстакла атмосфера у школи, дугогодишње дружење, слога, заједничка љубав према сликању, духовна музика уз коју стварају. Уз помоћ њихове наставнице Јелене Поповић, створили су бројна мала ремек дела по узору или копирајући светски познате сликаре, која сада красе њихове домове, а неки од тих радова су изложени. Одигитрија, лађа уметничког стваралаштва, основана је 2006. године љубављу и несебичним залагањем свештеника Васе Ј. Поповића, те њених наставника и ученика. У оквиру Одигитрије, осим изучавања византијског иконописа, за ученике основношколског и средњошколског узраста омогућено је кроз креативну уметничку радионицу изучавање и других видова ликовног изражавања, те припремна настава за упис на ликовне академије.

​Отварању изложбе између осталих присуствовали су и они који перманентно подстичу наведене активности, пре свих Слободанка Ћурчић, добротворка школе.

Извор: Епархија зворничко-туласка

Повезане вести