Бијељина: Спомен-храм у касарни прославио славу

Published On: 01/07/2021

Служењем свете Литургије и ломљењем славских колача, Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у оквиру бијељинске касарне прославио је Видовдан – славу цркве и Трећег Република Српска пешадијског пука Оружаних снага БиХ.

Том приликом, славу је обележилила и Организација старешина Војске Републике Српске и Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године.

Кум овогодишње славе је начелник Полицијске управе Града Бијељина г. Стјепан Терзић. Обележавању славе у име градоначелника Бијељине присустовао је шеф Кабинета Градоначелника г. Младен Арсеновић.

Проповед о косовском завету, борцима и жртвама борбе за слободу у временима после Косовске битке све до краја двадесетог века одржао је протојереј-ставрофор Љубо Богдановић, архијерејски намесник бијељински.

Старешина Спомен-храма Васо Поповић је подсетио да је прво богослужење у бијељинској касарни одржао прота Захарије Поповић убрзо након ослобођења 1918. године и да је та пракса настављена све до окупације 1941. године. У четири ратне године, као и у време СФРЈ, објекат храма је коришћен на неприличне начине, а духовни живот у овој цркви и бијељинској касарни обновљен је у току Одбрамбено-отаџбинског рата, као и сама црква. Друга обнова је обављена почетком друге деценије 21. века.

У оквиру Спомен-храма се налази музејска збирка која чува успомену и сећање на ратне добровољце Семберије, Мајевице и Подриња у ратовима од 1912. до 1918. године, учеснике борбе против фашизма у Другом светском рату, борце Одбрамбено-отаџбинског рата и све војнике, полицајце, ватрогасце и војне лекаре који су погинули на дужности. У комплексу храма изграђен је параклис посвећен Светом деспоту Стефану Лазаревићу и Преподобној Евгенији, а у току је изградња пирга Светог архангела Михаила и Светог мученика Лонгина Сотника. У храмовној библиотеци чувају се наслови из области војне историје, политичке анализе, религије, али и ретке антикварне књиге штампане старих више од стотину година.

При храму делује и неколико секција – школа иконописа, школа калиграфије, креативна уметничка радионица, музичка секција, шаховска секција и школа борилачких спортова.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести