Благовести у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини

Published On: 08/04/2021

На Благовести, 7. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је свету архијерејску Литургију у Преображењској капели Светоуспенског манастира у Даљ Планини.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира, протојереј-ставрофор Јован Клајић, парох у пензији и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу. Преосвећени Владика је беседио вернима:

– У име Оца и Сина и Светога Духа! Нека буде на здравље и на спасење света Литургија на Благовести и нека нас Тајна овог празника увек упућује на најдрагоценију међу врлинама – на послушање. Од Светога апостола и јеванђелиста Луке могли смо чути како је Анђео рекао да ће Дјева Марија зачети и родити Спаситеља света. На те речи Дјева Марија одговорила је: ”Ево слушкиње Божје, нека ми буде по речи Твојој”. То је најбољи пример послушности, односно Божјег призива и људског одазивања. Пресвета Богородица је најчистији пример како човек треба да живи у овом свету и како наш живот треба да се усмерава. Човек увек треба живети у духу речи које је изговорила Пресвета Богородица, да све буде по благослову Божјем и Његовом допуштењу. Ако тако чинимо сигурно смо на благословеном путу, на путу смо у живот вечни. Кроз утробу Пресвете Богородице дошао је живот људском роду. Род људски задобио је благослов спасења. Да ли има лепше и веће ствари од тога? Наравно да нема, нити може да буде. Господ се рађа да би се човеку отворила Небеска врата и да би човек осетио благослов и чуо Божји призив. Човек сада има прилику да се одазове служењу у послушности Цркви Божјој која нам је као Мајка, као Утроба Пресвете Богородице. Увек нас усмерава ка Извору живота – Христу, ка Чаши и Телу и Крви Господњој, ка пуноћи живота у Цркви Божјој. Нека би Господ дао да и ми можемо увек са радошћу изговарати речи које су испунили данашњи празник, а то су молитве Пресветој Богородици. Радуј се Богородице Дјево, јер је утроба Твоја постала место нашега Живота, место где се сабирамо и које нас упућује ка Царству Небеском. Нека благослов данашњег дана буде на вама и вашим најмилијима, на вашим домовима. Живели, срећни и благословени били! Амин.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести

Повезане вести