Богојављање на обалама Буне и Неретве

Published On: 23/01/2021

Након осам деценија, чини се, један Епископ захумско-херцеговачки, на Богојављање, сиђе на Неретву благосиљајући и освећујући воду те реке. Осамдесет година раније, и раније, богојављенске литије и водоосвећења на Неретви били су обичај и православних хришћана у Долине Неретве.

Обичај водоосвећења и пливања за Часни крст на Неретви обновљен је 2017. године, а ове године тим чином началствовао је Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, пре тога предстојећи на светој архијерејској Литургији у Благају, недалеко од врела реке Буне, у чији ток се у близини улива Буница, а чије воде заједно чине кратку лијеву притоку Неретве.

Након празничне Литургије у храму Светог Василија Трвдошког и Острошког у Благају, заједници сабраној у том храму придружили су се и верни из других мостарских храмова са својим паросима, да би сви заједно призвали Светог Духа на воду Неретве код Ортијеша. По водоосвећењу, двадесетак верника је запливало Неретвом до Часног крста, који је из воде извадио г. Давор Судар из Баћевића.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести