Богојављенске свечаности у Епархији ваљевској

Published On: 26/01/2022

Празник јављања Тројичног Бога на реци Јордан у часу крштења Сина Божјег и ове године обележен је молитвеним и традиционалним свечаностима. У Храму Васкрсења Христовог Свету Литургију је служио архијерејски заменик Епископа ваљевског г. Исихија протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање братства саборног храма и појање Камерног хора „Емануил“ под управом Вање Урошевић.

-Бог се преко Својих изабраника и пророка више пута јављао људима. У данашњем дану Господ се објавио лично у свој сили и слави Својој, дошавши на реку Јордан да Га крсти Свети Јован Претеча, онај који ће припремити пут Спаситељу. Призор Господа Христа у води Јордана, голуба који силази на Њега и глас са неба који говори: „Ово је Син мој љубљени, Који је по мојој вољи..“ учинио је да целокупна твар у моменту стане, јер се до тада није десило да се Бог у свој Својој сили објави, беседио је протонамесник Драган Јаковљевић о тајни једног од петнаест највећих празника посвећених Господу Христу, којим је означен почетак Његове земаљске мисије спасења људског рода.

-Прво чудо које се десило јесте данашњи дан, када се освећује вода и кроз воду целокупна природа и сва творевина. Све што је створено садржи воду и она се мења. Мења природу своју и дрхти пред својим Творцем. Данашњег дана Господ је показао Себе да би човек видео за шта је створен. Бог је унизио Себе да прими крштење од Своје творевине, али истовремено показао човеку колико високо и далеко може благодаћу и љубављу Божјом да се уздигне. То је задато човеку- рекао је протонамесник Драган Јаковљевић.

Од тада наовамо, непрестано се чуда дешавају. Освећују се вода и целокупна природа, али се у Цркви Божјој освећује све оно што улази у њу. Ми се освећујемо Светим причешћем, мењамо свој начин постојања и сједињујемо се са Оним, Који је осветио целу земљу. У данашњем дану Господ нам пружа освећену Богојављенску воду, доказ да је Он једини истинити и прави Бог. Ми смо данас сведоци тог чуда као што је некада био Свети Јован Крститељ, истакао је отац Драган Јаковљевић.

Чин освећења Богојављенске водице свештенство саборног храма обавило је на платоу, одакле је кренула литија ка брани реке Градац, која носи име по угледном ваљевском историчару Велибору – Берку Савићу. Међу учесницима литије били су припадници Војске Србије и Полицијске управе, чланови Ватерполо клуба „Валис“, Коњичког клуба „Хармонија“, Културно – уметничког друштва „Абрашевић“ и Светосавске омладинске заједнице, као и бројни верници.

Извор: Епархија ваљевска

Повезане вести