Богојављење Господње у Кованлуку

Published On: 21/01/2022

На Богојављење, у цркви Светог Василија Острошког у Кованлуку свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. Саслуживали су архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, старешина храма протојереј Иван Радовановић, протонамесник Марко Петровић и ђакон Стефан Симић.

На почетку службе владика Јустин је произвео г. Александра Пауновића, службеника Епархије жичке, у чин чтеца.

-Богојављење представља један од највећих хришћанских празника за који се везује пројава Пресвете Тројице. На овај дан крштен је Господ Исус Христос на реци Јордану, након чека силази Свети Дух у виду голуба, и небом се пролама Oчев глас: Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи. Сада се освећује вода која се преображава и тако нас Господ учи да се и ми преобразимо и променимо. Позива нас да се покајемо, да променимо свој начин живота као и дела која нас удаљавају од саме суштине спасења. Овом променом спремамо се за силазак Духа Светога који нам долази кроз богојављенску воду. Овој води се приступа са дубоким поверењем и љубављу. Период од Божића до Богојављења је благословени период у којем Црква не прописује пост, осим празника Крстовдана, истакао је владика Јустин.

По окончању Литургије и водоосвећења, Преосвећени Владика је обишао новоизграђени конак у порти цркве Светог Василија Острошког који је у завршној фази уређења. 

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести