Богојављење и пливање за Часни крст у Бечмену

Published On: 24/01/2021

Окупљен у цркви Светог Саве у Бечмену христоверни народ са свештенством је учествовао у торжественој Литургији којом је началствовао прота Мирослав Вујић док је певницом руководио старешина бечменског храма свештеник Немања Бошковић. Литургији били су присуствовали и пријављени пливачи за Часни крст.

После свете Литургије заједничким молитвама је извршено велико водоосвећење. Прота Мирослав Вујић је вернима честитао празник Богојављења: „Радост је дотакла срца наша. Ми сведочимо данас као што се сведочило пре неколико векова када се над водама Јорданским јавио Бог у Тројици Један. Отац у гласу, Син у телу, Дух Свети као голуб“.

Верни народ Бечмена, Сурчина, Јакова, Петровчића и Бољеваца у Богојављенској литији од храма Светог Саве кренуо је ка Бечменском језеру где је заказано девето традиционално пливање за Богојављенски крст. Протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина храма Свете Петке у Бољевцима, извршио је чин освећења воде, а затим је јереј Ненад Катић, старешина цркве Светог Јована Крститеља у Петровчићу, благословио пливаче.

Због прописаних мера услед епидемиолошке ситуације, промењен је ред пливања, тако да су се пливачи по групама спуштали у воду. Најбрже до Богојављенског крста је стигао двадесетогодишњи Милутин Цимеша.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести