Богојављење у Бања Луци

Published On: 21/01/2022

Служењем свете Литургије, традиционалном литијом и пливањем за часни крст на реци Врбас у Бања Луци је обележен велики хришћански празник – Богојављење. 

Свету Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља служили су протојереј-ставрофор Војо Балабан, старешина храма Светих апостола Петра и Павла на Петрићевцу; протојереј Драган Максимовић, старешина Саборног храма Христа Спаситеља; и протонамесник Борко Гатарић, старешина храма Успења Песевете Богородице на Кочићевом Вијенцу, као и ђакон Зоран Ђурић. 

Богојављењска литија, коју је предводило свештенство Епархије бањалучке, кренула је испред Саборног храма према мосту „Патра“ у 12 часова. У свечаној литији учествовали су свештеници архијерејског намесништва бањалучког, представници Војске и Полиције, чланови СПД „Јединство“, представници културно-уметничких друштава, градоначелник Бање Луке г. Драшко Станивуковић, председник Скупштине града г. Младен Илић и верни народ. 

По доласку на мост извршен је чин великог водоосвећења, након чега се протојереј Драган Максимовић пригодном беседом обратио верном народу. Уследило је спуштање крста у Врбас, као и такмичење у пливању. Пливала су 33 учесника, међу којима и градоначелник Станивуковић, а први до крста је стигао Томислав Батар.

Извор: hhsbl.org

Најновије вести

Повезане вести