Богојављење у Даљ Планини

Published On: 19/01/2021

На Богојављење, 19. јануара 2021. године, богослужењем у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира, протојереј-ставрофор Јован Клајић, парох у пензији, ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели у Даљу и ђакон Здравко Бошковић.

Епископ Херувим је после свете Литургије беседио:

-Бог се јави! Ваистину се јави! Драга браћо и сестре, нека је на здравље и на спасење данашња Света Литургија и Свети велики празник Богојављења! Ево још једног догађаја у историји спасења људског рода када Бог из велике љубави према човеку улази у реку Јордан и крсти се руком Светог Јована Пророка и Крститеља. То је тајна којом Бог љуби човека да би човек схватио која је суштина живота на земљи. Суштина је да се у времену у којем живимо обучемо у Христа и да у тој одећи ходимо овим светом. Та одећа јесте љубав Божја и милост Његова, идући светом у тој одећи идемо ка спасењу. Одећом љубави одевамо се и на Светој Литургији која нас је сабрала на овај празник око Светога Престола и Тела и Крви Господње како бисмо сетили благослов и благодат данашњега дана. Преображавајмо се Христом и угледајмо се на Његову Жртву коју је поднео ради људског рода, научимо из тога каква је наша улога у овом свету. Требамо да се жртвујемо једни за друге, да проносимо љубав и проповедамо милост. Нека је благословен данашњи дан и нека Господ благослови вас и ваше породице! Амин.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Повезане вести