Божићна радионица за лозничке основце у Покровској цркви

Published On: 10/01/2022

Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство небеско. (Мт 18,3)

Верска настава у Лозници је по много чему посебна: по огромној већини деце која бирају овај предмет, квалитету извођења исте где се вероучитељи труде да све оно што је прописано планом и програмом уклопе у савремени оквир а да се сачува све оно је прописано тим планом и програмом, разноврсним активностима, радионицама, трибинама, харитативном раду, сарадњи са другим наставницима и корелацији и инеграцији са другим предметима, сарадњи са родитељима и спољашњим окружењем, сарадњи са другим градовима и епархијама.

-Оно на шта смо ми највише поносни су наши часни оци, наша сарадња са лозничким црквама и свештеницима јер Верска наставе без црквеног живота свела би се на догму, а како нам је Господ наш Исус Христос мера у свему, Христова љубав и педагогија су образац понашања наше деце која иду на веронауку, наша деца схватају значај учешћа у богослужењима захваљујући вероучитељима и свештеницима. Слава Богу па имамо и доста просветних радника који се врло радо одазивају позиву да интегришу свој предмет са Верском наставом где год је то могуће, истичу лознички вероучитељи.

Имајући у виду све ово наведено, црква Покрова Пресвете Богородице организовала је Божићну радионицу за лозничке основце обе црквене општине која је одржана на Туциндан.

Божићна радионица започета је учешћем лозничких основаца у вечерњој служби. По завршетку вечерње, ученици су преузели своје радове које су донели у цркву а које су радили на часовима Верске наставе. Изведен је дефиле најуспешнијих радова, тако што су ученици, двоје по двоје, носећи радове улазили у свечану салу и правили један полукруг, показујући радове који су били јако маштовити, многи од њих мултидисциплинарни, неки чак на енглеском и италијанском језики. Из радова се могао видети један озбиљан приступ, добра организација деце да раде на основу спојих специфичних способности, и наравно, да је то морало уродити плодом јер иако веронаука нема бројчане оцене, ученици имају много већу оцену, највишу – дечју радост, љубав према том предмету. Оно што је деци било јако занимљиво и где су наставници успели да споје креативност јесте проширивање и утврђивање граматике српског језика, области у којој је, генерално, деци потребна већа подршка. -Међутим, ако позовемо веронауку у помоћ, све је лако. Наиме, правили смо бадњак тако што смо узели стабло, посадили у саксију, а листови су изрезани као листови бадњака и на сваком листу се налазило неко корисно упутство из граматике српског језика. Наравно, било је ту и украса, истакли су наставници. Видео прилог: https://www.youtube.com/watch?v=ylINqqPSfv8

Интерактивну презентацију и квиз питања осмислила је професор енглеског Сања Симић де Граф, док је координатор квиза и водитељ био ђакон Јован Јанчић. -Док смо осмишљавали радионицу, првобитно смо мислили да поделимо децу у групе и да организујемо тако квиз. Међутим, слава Богу било је заиста пуно деце, а они су тако и сели једни поред других, тако да се напунила свечана сала дечјом грајом, да смо решили да сви они заједно учествују, дижући руке, да не проглашавамо победнике него да сви они буду победници јер ми дочекујемо Богомладенца, Господа, највећег победника и дародавца и да тако дамо и деци модел да се у љубави, заједно сабрани, у Христу радују, истакла је проф. Симић де Граф. Видео прилог: https://www.youtube.com/watch?v=yt7CE-HDiUI&t=7s

Круна радионице је певање песме коју сва деца знају Божић, Божић, благи дан. Видео прилози: https://www.youtube.com/watch?v=4bJbiNDGQKE https://www.youtube.com/watch?v=Cr9FhmMckiE

Професор посластичарства Дејана Лазаревић и њени ученици посластичари радо учествују у оваквим пројектима и овога пута су спремили веома укусне посне медењаке.

-Неопходно је истаћи нашу благодарност старешини цркве проти Мирославу Јаковљевићу и свим часним оцима и координатору за Верску наставу Радету Тешићу. У реализацији су такође помогли вероучитељи ђакон Иван Негић и Предраг Митровић, као и драга наша деца средњошколци који редовноучествују у богослужењима а овај пут су били задужени за фотографисање и снимање Лазару Катићу, Христину Уриегас, Мини Уначанин, и Милици Турсуновић. Благодарни смо и директорки ОШ ,,Вук Караџић“ која не само да је учествовала у овој радионици већ нам је обезбедила и оперему за радионицу, истакла је проф Симић де Граф..

Божићну радионицу са прилозима, фотографијама, линковима и квиз питањима можете видети овде https://anyflip.com/scxpd/xdws/

-Више пута смо нагласили да су сви лознички храмови пуни и истакли да је то захваљујући одличним свештеницима и вероучитељима који се труде да активно сарађују са школом. Треба истаћи да су свештеници Милан Андрић, Зоран Петровић и Милош Петровић примери пастира добрих, које воле деца, са којима врло радо сарађују вероучитељи и наставници, који, поред својих парохијских обавеза увек имају времена и да прегледају наше материјале, да учествују у реализацији наших идеја и њихова заслуга је огромна у промоцији Верске наставе. Треба истаћи и учитељицу Миланку Васиљевић која води црквени хор у Зајачи и редовно организује приредбе у цркви. Посебно смо благодарни старешинама Покровске цркве проти Мирославу Јаковљевићу и Цркве Вазнесења Господњег проти Славиши Марковићу, као и нашем дивном проти Зорану Трипићу на подшрци у свему и одличној сарадњи са нашим координатором Радетом Тешићем који успешно повезује цркву и школу. Сарадња обе лозничке црквене општине уродила је плодом и сви ми се заједно радујемо новим пројектима, свима нама на здравље и спасење а Господу Богу на славу у векове векова, истакла је проф. Симић де Граф.

Најновије вести

Повезане вести