Божићне свечаности у Епархији ваљевској

Published On: 07/01/2022

Празник Рођења Богомладенца Христа и ове године у храмовима Епархије ваљевске прослављен је у обиљу радости, сабрањима у молитви и традиционалним песмама, које славе Бога. Служене су Свете Литургије, читана је Посланица Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, изведени тематски програми, најмлађима даривани слаткиши, небо обасјали ватромети…

Саборни храм Васкрсења Христовог ове године био је место саборности масовније него икада пре, јер је сплет програма у оквиру манифестације „Божићно сеоце“ бројне Ваљевце довео да управо крај ушћа Градца у Колубару отпочну радовање најрадоснијег празника.

Верни народ у храму Васкрсења Христовог у тајну Рођења Спаситеља увео је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије. Сабрање је отпочело доделом награда ауторима најбољих ликовних радова са темом Божића, које су ученици различитих узраста нацртали на часовима веронауке. У категорији предшколског узраста награђен је рад Ксеније Крунић из вртића „Хајди“. Међу ученицима од првог до четвртог разреда награђена је Теодора Вићентијевић, ученица Основне школе“Сестре Илић“. Ауторка најбољег рада међу старијим основцима (5-8.разред) је Софија Мићевић из Прве основне школе, а међу средошколцима је првонаграђена ученица Економске школе Кристина Раковић. Њима, као и друго и трећенаграђенима Владика Исихије уручио је дарове у виду икона. Најновијим издањем Светог писма дариване су чланице жирија Видосава Витезовић, Данијела Васиљевић и Наташа Кристић.

Након уручења награда, служено је вечерње богослужење и освећење бадњака, које је обавио владика Исихије. У обраћању вернима, он је појаснио смисао данашњег празника, који нас уводи у догађај од пре два миленијума, када је у Витлејемској пећини Пресвета Богородица на свет донела Спаситеља света.

-Господ се рађа по промислу Божјем у утроби земље и излази одатле да би свима нама показао да се и Он састоји од земље, да је потпуно исти као и сви ми. Он није привид, неко биће изнад нас, већ човек у потпуности. На себе је узео људску природу, никако не одступивши од божанске, већ на тајанствен начин те две природе у Својој личности сјединио. Рођење Његово је највеће сведочанство тог догађаја- рекао је владика Исихије.

-Око Бадњака се окупљамо и он симболизује много тога. Он нас асоцира на Господа и на дрво рајско које је Господ створио, а изнад свега на дрво крста, јер Господ Своје страдање није поднео тек на крсту. За Њега је страдање и сама чињеница да мора да се роди у облику створења, јер Он је творац света и свега у њему, објаснио је ваљевски архијереј. Он то чини из љубави према роду људском, јер хоће да се сједини на најприснији начин са човеком да би, по благодати, и ми постали обожени. Због нашег греха ће и страдати. Данас Га дочекујемо као новорођенче, које се ни у чему не разликује од нас и које тек треба да расте. Тражи потпуну заштиту Своје мајке и Праведног Јосифа. Данас Га дочекујемо и умно се преносимо до Витлејема, до пећине у којој се рађа и заједно са пастирима и мудрацима узносимо славу Богу-  рекао је Владика Исихије, позвавши верне да се сви заједно помолимо, ноћ проведемо у ишчекивању Господа, а ујутру се саберемо на Литургијиистакао је владика Исихије.

Испред храма је свечано наложен бадњак, а потом приређен културно-уметнички програм у оквиру ког су наступили рецитатори Ваљевске гимназије, ученици Музичке школе „Живорад Грбић“, Дечји хор и Камерни хор „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић, као  и ансамбл Српски православни појци из Београда. Традиционалним ватрометом светковина је заокружена, што је посебно одушевило најмлађе посетиоце.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести