Божићне свечаности у манастиру Милешеви

Published On: 07/01/2021

Прослава најрадоснијег хришћанског празника Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа у свештеној обитељи милешевској започета је на Бадње вече, 6. јануара 2021. године, служењем великог повечерја са јутрењем и налагањем бадњака којима је предстојао Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Народ пријепољског краја сабрао се у великом броју у Милешеви да заједно са својим Владиком дочека Божић. Честитајући својој пастви празник Рождества Христовог, Епископ је рекао:

-Окупили смо се овде у молитви у светој Милешеви и око овога огња да дочекамо и ми Небескога Цара као нашега госта. Овако су се људи окупљали на овом светом месту годинама, деценијама и вековима пре нас, а и на свим другим местима, ево преко две хиљаде година. Сви су се трудили да достојанствено, што приличније дочекају Небескога Госта, свако како је могао и умео. Господа, Небеског Цара дочекивали су сви слојеви народа, и цареви и мудраци и пастири, војсковође и војници. Сви на свој начин, по својој моћи. Како год се ми трудили, колико год дарова да Му донесемо, сигурно је да неће бити на оном нивоу како Небеском Цару доликује. Оно што је најважније вечерас и за сва времена хришћанске ере јесте та добра воља. Бог је показао добру вољу према нама тиме што је нама грешнима опростио и дошао да буде наш брат и пријатељ. И од нас се тражи да и ми учинимо сличан гест и да увек показујемо добру вољу, према Њему најпре и једни према другима.

Сутрадан на Божић, епископ Атанасије је началствовао литургијским сабрањем под неуморним крилима Белог Анђела. Саслуживали су архимандрит Леонтије, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. На прозбе и јектеније одговарало је милешевско сестринство.

На крају божанске службе прочитана је Божићна посланица Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Преосвећени Епископ Атанасије је топло препоручио свима да речи посланице задрже у својим срцима и да Богомладенца Христа прихватимо као Цара и предводитеља нашега живота, уз радосни хришћански поздрав: Мир Божји – Христос се роди!

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести