Божић и Богојављење у Удинама

Published On: 25/01/2021

Милошћу Божјом, залагањем парохијана и предусретљивошћу домаћина из римокатоличке цркве у Удинама, парохија Светог Стефана Новог (Бранковића) је обележила велике Господње празнике у јануару.

У времену када су ограничења бројна а редовна богослужења зависе од мера цивилних власти, верни народ се окупио у храму око свог Светитеља. Своју православну веру, наслеђену од предака и оснажену вековним тешкоћама и искушењима, исказао је радним и стваралачким учешћем у припремама за светле Господње празнике.

Припрема бадњака за сваки православни дом у Фриулију био је допринос чланова Управног одбора који су се потрудили да у складу са традицијом припреме и улепшају сваки детаљ. Такође и верници су се несебично трудили да све изгледа као у било ком српском храму у домовини. Током службе на Бадње вече, храм је био мали да прими све који су желели да се помоле Господу. На дан Рождества Господа Исуса Христа, свету Литургију је служио надлежни парох Душан Ђукановић. Бројни верници су се причестили светим тајнама.

Празник Крштења Господа Исуса Христа у реци Јордану руком Светог Јована такође је свечано прослављен у парохији Светог Стефана на начин како света Црква вековима ради. После свете Литургије обављен је чин великог водоосвећења како би верници могли понети својим домовима савршени лек како за телесно здравље тако и за духовни напредак и заштиту. Важно је нагласити велики допринос чланова Управног одбора као и свих верника који не жале труда да би богослужења у том делу Италије била редовна. На тај начин Црква постаје ослонац и духовно уточиште младима који тек ступају у живот а истовремено и онима искуснијима које је живот научио да без Господа нема спасења.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести