Ваведење у манастиру Милешеви

Published On: 06/12/2021

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 4. децембра 2021. године, на празник Ваведења Пресвете Богородице, Божанску Литургију у параклису Преподобне Касијане манастира Милешеве.

Саслуживали су: протојереј Никола Перковић, јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. За певницом су појале милешевске монахиње предвођене игуманијом Аквилином.

– Треба да знамо да ми данас празнујемо два празника, Ваведење Пречисте Дјеве у храм и Усхођење у светињи, у светости, усхођење у савршенство, усхођење у свакој врлини. Она ће сама постати храм Божји, станиште Божје, Она ће надићи овај храм, то најсветије место на свету, тај Јерусалимски храм. Јерусалимски храм није могао остварити такво заједништво са Богом какво ће остварити Пречиста Дјева. Она ће сама бити прожета Богом и Бог ће од Ње узети човечији састав и родити се као човек и живети са нама, узети нашу судбину на себе, као учитељ, као исцелитељ, као очиститељ и усавршитељ. Биће распет за нас и Васкрснути из мртвих и саму ту реалност смртну ће преобразити, као први међу нама. И све захваљујући Њој, јер ће кроз Њу, од које је направио храм, бити рођен и од почетка до краја проживети наш живот, али, успешније од нас. И водиће нас да бисмо и ми успешно живели овај наш живот, и преображавати ову нашу људску несавршену заједницу у савршену заједницу Цркве, Царства Божјега, рекао је на проповеди владика Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести