Вариводе: Дан када је знак мира постао знак страдања

Published On: 29/09/2021

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 28. септембра 2021. године помен за мештане Варивода који су невино пострадали на посебно нељудски начин у својим домовима и под белом заставом.

„Сматрам да на оваквим местима не бисмо требали пуно да говоримо, већ да своје молитве принесемо Господу првенствено за оне који су овде пострадали, а онда и за нас овде присутне, као и за оне који су одсутни из оправданих разлога. Ово је место на коме су људи убијани под знаком мира. Ти старци који су овде пострадали окачили су на своје куће бела платна мислећи да ће их тај знак, који кроз векове никад није имао друго значенње осим мира, заштитити и да ће и даље моћи да остану да живе на овој земљи коју су волели и којој су дали читав свој живот. Нажалост, тај знак мира овај пут није значио оно што је требало, већ је показао где се они налазе и тако су их лакше нашли они који су желели да им нанесу зло. Како је рекао наш Патријарх у Јасеновцу, а може се исто рећи и за ову трагедију, да је на овоме страшном месту тада човек био понижен, а Бог изневерен. Тада се показало да и ми људи можемо да будемо нељуди, да можемо да будемо гори од најгорих животиња и да паднемо толико ниско да не испуњавамо оно за шта нас је сам Бог створио, а то је да будемо они који шире љубав, брину се једни о другима и у другим људима не виде ништа сем добра. То је оно на шта смо позвани, као што смо позвани и да се молимо Господу за ове невине жртве и да нас Бог сачува од оваквих искушења, да нам помогне да будемо достојни наследници Царства Небескога и схватимо да је једини пут ка њему управо љубав према ближњима“, поручио је Епископ далматински.

Свештеници Епархије далматинске посетили су и села Гошић и Добропољце, чији су мештани такође пострадали након војне акције „Олуја, где су служили помен.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести