Васкрсни понедељак и празник Светог Николаја Жичког у манастиру Жичи

Published On: 06/05/2021

На дан када се празнује Свети владика Николај Жички и Охридски, један од највећих ктитора свете Жиче, а по речима Светог оца Јустина Поповића и највећи Србин после Светога Саве, жичко сестринство заједно са свештенством и верним народом, дочекало је са васкршњом радошћу Епископа жичког г. Јустина. 

Светом архијерејском Литургијом началствовао је епископ Јустин уз саслужење архимандритȃ Тихона (Ракићевића), Дамјана (Цветковића), Јакова (Лазовића) и Саве (Илића), протојереја-ставрофорȃ Љубинка Костића, Лазара Васиљевића и Ненада Илића, протојерејȃ Драгана Глигића и Милоша Станисављевића, као и протођакона Александра Грујовића.

Након свете Литургије, која је била још торжественија него иначе због васкршњих химни и тропара, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин се у својој беседи најпре осврнуо на Јеванђеље о добром пастиру, који душу своју полаже за своју паству, који се за њу жртвује и даје себе читавога. На овај начин архипастир жичке епархије је са Господом упоредио и нашег владику Николаја подстичући народ да чита његово житије, јер што више читамо о његовом животу све се више везујемо за Светог владику и све више видимо и разумемо шта је светост. 

– Свети владика Николај је себе уподобио Христу те је могао да каже као и апостол Павле: Не живим више ја, него живи у мени Христос. Када Христос почне да живи у души нашој, у нашем срцу и бићу, ми више нисмо способни да се везујемо ни за шта што је од овога света, него као сви светитељи Божји знамо да смо овде на земљи привремени, истакао је Епископ жички и нагласио да у тој својој привремености ми треба да се трудимо да угодимо Богу и да задобијемо Његове врлине, и онда ћемо знати да ћемо са тим печатом дара Духа Светога, који смо на крштењу добили а за живота очували, задобити вечни живот – живот са свима Светима закриљен благодаћу Духа Светог. Ако се будемо вежбали у чињењу добра, иштући и тражећи помоћ од Господа, у дан искушења Он ће нас укрепити у томе да будемо постојани, да останемо Христови, јер ће нам тада Он сам бити потпора и заштитник у свему што нас у овом животу чека.

Своју беседу Владика је закључио поуком да се наша вера сваког дана и часа потврђује нашим животом који је у сагласју са Божјим заповестима, а такав живот је већ на земљи почетак Раја, будући да је то живот у љубави који води бесконачном животу у Царству Небеском. У наставку је освештано славско жито и пререзан славски колач у част Светог Николаја Жичког. 

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести