Васкрс прослављен у њујоршкој светосавској заједници

Published On: 06/05/2021

Свештена заједница Саборне цркве Светог Саве у Њујорку Страсну седмицу је провела, како и приличи, у свакодневним богослужењима, јутарњим и вечерњим, у труду и подвигу како би што достојније дочекала Светло Христово Васкрсење и од њега убрала што више духовних плодова и дарова.

Посебну радост и благослов верни народ је имао због присуства Епископа источноамеричког г. Иринеја, који је почевши од Великог четвртака па завршно са Васкршњом Литургијом началствовао свим богослужењима, уз саслужење протонамесника Милана Драговића – старешине храма, протођакона Милоша Ждралића – епархијског финансијског секретара, уз чтецирање Василија и Јустина Драговића и уз дивно молитвено појање Срђана Максимовића, докторанда богословских наука, Милована Јовановића, епископског секретара, и Небојше Варагића, епархијског службеника, као и Анастасије Мићић, универзитетског студента музикологије и осталих парохијана.    

Током свог молитвеног и богослужбеног пута спасоносних страдања Христових, на јутрењу Велике суботе, верни народ Саборне цркве Светог Саве је заједно са својом браћом и сестрама из грчке цркве Светог Елефтерија пронео плаштаницу улицама Њујорка, чинећи опход целим квартом у коме се налази храм.    

Врхунац и испуњење наде и вере и љубави и свих трудова током поста била је необично величанствено Васкршње јутрење и Литургија која је служена у Саборној цркви Руске Заграничне Цркве. По први пут након више деценија, Васкршње јутрење је служено непосредно пре Литургије што је допринело пуноћи доживљаја и проживљавања смисла Васкрсења Христовог и радости које оно доноси. Заиста, тој изузетној и необично благословеној радости допринео је, с обзиром на ситуацију са пандемијом, изненађујуће велики број верних који су учествовали у Литургији и који су се причестили светим тајнама Христовим, а посебно велики број породица са децом и младих људи од којих су многи након дужег времена дошли на Литургију, као и значајан број студената, коју су по први пут пришли Светосавској заједници Њујорка.    

На крају Литургије, владика Иринеј је обрадовао верни народ вешћу да је Завод за заштиту споменика Града Њујорка српској парохији доделио престижно признање за изузетно импресиван рад на обнови и заштити Саборне цркве која је споменик културе од посебне важности Града Њујорка од 1962. године, а од 1982. и на националном нивоу.  

Несебичним трудом парохијана који редовно учествују у богослужбеном животу парохије, за све присутне су припремљена васкршња јаја и трпеза љубави у којој су сви уживали радујући се Васкрсењу Христовом и бивајући сведоци поновног буђења и васкрсења евхаристијске заједнице Саборне цркве Светог Саве.

Изворт: Епархија источноамеричка

Најновије вести

Повезане вести