Васкрс у ОШ ,,Вук Караџић“ у Лозници кроз пројекат ,,Васкрсаоница“

Published On: 04/05/2021

У ОШ Вук Караџић, Лозница, празник Васкрс je послужио да се повезивањем различитих типова наставе и међупредметног повезивања осмисли пројектат који у себи садржи пројектну, интегративну, радионичарску, дигиталну, хибридну и амбијенталну наставу.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, наставница Сања Симић де Граф осмислила је и заједно са вероучитељем Предрагом Митровићем, наставницом италијанског jezika Мирјаном Марковић и ученицима свих разреда реализовала радионичарску пројектну наставу Васкрсаоница.

Кабинет енглеског језика осмишљен је као учионица посвећена Васкрсу – Васкрсионица где су ученици имали прилику да своју креативност и знање везано за најрадоснији празник покажу активним учешћем у пројекту. Централни догађај у Васкрсаоници је Страдална недеља где је њен сваки дан обрађен на српском и енглеском језику а на тај начин ученици су додатно вежбали вокабулар и граматику енглеског језика и италијанског језика.

Страдална недеља је урађена повезивањем дигиталне и радионичарске наставе. Наставница енглеског је осмислила интерактивну презентацију кроз програмирану наставу, а ученици су своје знање о сваком дану Страдалне недеље самопроцењивали кроз квиз питања, укрштенице. Вероучитељ је заједно са ученицима реализовао радионицу где су од стиродора правили јаја где свако јаје представља један дан Страдалне недеље, а ученици су на српском и енглеском језику писали о том празнику и лепили слике које се односе за сваки дан. -Све то смо смо залепили на зид у кабинету желећи да покажамо да смо Христови само ако идемо Његовим путем носећи сопствени крст али нам на крају долази спасење. Сваки други пут, лакши пут, није Христов и до васкрсења се долази само богоугодним трудом и прихватањем воље Божје, поручили су учесници пројекта.

Интерактивна презентација се налази на линку http://online.anyflip.com/scxpd/rave/mobile/index.html

Радионичарска настава је повезана са хибридном наставом, тако што су ученици имали пројектне задатке које су осмишљавали кроз онлајн наставу, квизове и употребу веб алата а на часу су ученици шестог разреда матичне школе имали прилику да активно учествују у интерактивном квизу на енглеском језику на коме су повезани предмети Енглески језик, Верска настава и Математика кроз текстуалне задатке са  једначинама на енглеском језику где се вокабулар односио на Васкрс.

Шести разред ИО Зајача радио је пано на енглеском језику тако што је сваки дан у седмици представљао утврђивање градива које су обрадили до сада а недељу су посветили Васкрсењу Господњем. Учитељице Миланка Васиљевић и Светлана Ђурић су са својим ученицима реализовале тематску недељу посвећену Васкрсу кроз све предмете. Ученице ИО Зајача заједно са учитељицом Миланком Васиљевић спремиле су духовне песме за Велики четвртак, када се носи ратарска свећа из цркве Светог Георгија ка манастиру Троноша.

Прилог о пројекту:

https://www.youtube.com/watch?v=rv9Ny2fTWy0

https://www.youtube.com/watch?v=rna_tPqW6UU&t=2s

 – Овај пројекат има за циљ да прикаже један аксиом да је Господ све и у свему, да нас ни пандемија, ни отежани услови, као што каже Свети апостол Павле не могу одвојити од Господа: Ко ће нас раставити од љубави Христове? Жалост или тјескоба, или гоњење, или глад, или голотиња, или опасност, или мач?… Јер сам увјерен да нас ни смрт, ни живот, ни анђели, *ни поглаварства, ни силе, ни садашњост, ни будућност, Ни висина, ни дубина, нити икаква друга твар неће моћи одвојити од љубави Божије, која је у Христу Исусу Господу нашем.“ (Рим. 8, 35-39).

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Сања Симић де Граф,
професор енглеског језика координатор пројекта

Најновије вести

Повезане вести