Васкршњи празници на северу Италије

Published On: 14/05/2021

Празник над празницима, Васкрсење Господа и Спаса нашега Исуса Христа, прослављен је свечано у парохијама Светог Стефана Новог у Удинама и Светог Василија Острошког у Порћији.

Страсна седмица и Господња страдања су претходили Васкрсењу, и кроз богослужења тог периода света Црква учи вернике основама вере и даје прилику за духовно преображење свих. Учествујући активно у догађајима Страсне седмице, поред умног разумевања, верници и духовно прате Господа на крсном ходу, осећајући страдалност и величанственост сваког тренутка уграђујући на тај начин себе у Цркву, као Тело Христово.

Цветна недеља и свечани улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, као увод у догађаје који следе, најављују драматично страдање али и Васкрсење, пророковане још у Старом Завету. Богослужења сведоче и објављују домострој спасења људског рода, дајући верном народу прилику да састрадава и делатно учествује у свим дешавањима. Велики четвртак и осуда, мучење и понижавање, Велики петак и распеће, Велика субота време велике туге, забринутости и страха ученика Господњих, оживљени у службама поново враћају све хришћане у давно време.

Недеља Васкрсења Господњег, дан када су срца и дух свакога верника препуни радости и усхићења, је била врхунац духовног пута који је отпочео припремним недељама Свете четрдесетнице. Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе, традиционални поздрав се чуо посвуда, сведочећи веру у васкрслог Господа и на тај начин дајући удела, свим верним у спасењу рода људског.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести