Ваљево: Савинданске радости у ОШ „Сестре Илић“

Published On: 28/01/2022

Небески покровитељ српске просвете Свети Сава свечано је прослављен у Основној школи „Сестре Илић“. Обред благосиљања славског колача и освећења жита и вина обавио је надлежни парох протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског г. Исихија, уз саслуживање наставника веронауке ђакона Бранка Јовановића и молитвено учешће колектива школе, на челу са директорком Зорицом Лазић, ученика и њихових родитеља.

У поучном слову о Светом Сави и односу српског народа према његовом лику и делу, протонамесник Филип Јаковљевић истакао је да је велика част припадати светосавском народу. Част да је пут којим треба да идемо неко пре нас добро трасирао, али и обавеза да следимо тај пут.

-Бити светосавски народ значи поштовати Светог Саву, његову идеју коју нам је у аманет оставио. Та идеја је прилагођено Свето јеванђеље- блага реч Божја. Идеја једноставна за примену у животу, својеврсно упутство како да живимо овај живот. Бити умерен у јелу и пићу, бити разборит и моралан, честит у девојаштву, веран у браку. Поштовати Цркву и светитеље, највише међу њима Пресвету Богородицу, сећати се упокојених и молити за њих. То су правила која нам је оставио Свети Сава и којих се ми на његов празник сећамо – беседио је отац Филип Јаковљевић на савинданској прослави у ваљевској „петој“. Наравно, поред сећања, потребно је да се тих правила придржавамо у свом животу. Само тако се, указао је он, с правом можемо назвати светосавским народом. Честитајући празник, отац Филип Јаковљевић је пренео свечарима поздраве и благослове Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија и пожелео да се у радости и здрављу још много година окупљају у част заштитника свог еснафа.

Приредбу тематски везану за лик и дело Светог Саве са ученицима је припремила наставница српског језика Јована Симић. Домаћини славе за ову годину били су учитељица Весна Протић, ученици Јана и Вукашин Павловић и Андреј и Анастасија Миливојевић са својим родитељима. Колач за наредну годину преузеле су учитељице  Јасмина Пајић и Невена Јовић и ученик Вукан Бејатовић.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести