Велика Госпојина у Панчеву

Published On: 29/08/2021

Успење Пресвете Богородице је храмовна слава панчевачке цркве „са два торња“, али и слава града Панчева. У Светоуспенском храму у Панчеву светом Литургијом ке началствовао протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, архијерејски намесник панчевачки.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Стеван Урошев, парох панчевачки у пензији, протонамесник Слађан Тубић, старешина храма, протојереј Илија Ромић из Нирнберга, јереј Душан Грујић, парох при храму, јереј Горан Сандић, војни свештеник, јереј Станиша Кљајић Перић, парох из Банатског Новог Села, јереј Милош Пешић, парох при храму, јереј Милош Ранисављевић, старешина цркве Светог Саве у Панчеву, јереј Мирко Петровић, парох панчевачки, јереј Рајко Вулин, парох при храму, и ђакон Ненад Савић.

У Литургији је учествовало Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала мр Вера Царина, а за певницом су појали Обрад Симулов, протопсалт из Беча и појци Стојан Оморац, Филип Инић и Обрен Тутњевић који је читао апостол. Празничну беседу је одржао јереј Душан Грујић.

У храму је био пуно верника, а већина се и причестила пошто се окончао Великогоспојински пост. Након заамвоне молитве преломљен је славски колач кума славе г. Срђана Миковића, председника Певачког друштва, а за наредну годину се пријавио г. Јован Поповић. Богослужењу су присуствовали и представници градске управе.

После Литургије литија је прошла градским улицама до Скупштине града. У литији су учествовали свештеници који су служили Литургију, којима су се прикључили протојереј Бојан Кошанин, старешина храма Светих Мироносица у Панчеву, јереј Велимир Бирманац из панчевачког храма Преображења Господњег и јеромонах Андреј (Милашевић) из манастира Блажене Матроне Московске у Добоју. Поред свештенства, учешће су узели припадници Војске Србије и Полиције, чланови КУД „Станко Пауновић“, чланови Певачког друштва и верници.

Испред зграде Скупштине града протојереј-ставрофор Радослав Радмановић је преломио славски колач Градске управе са градоначелником Александром Стевановићем.

Панчевачки дани духовне музике од 27. до 29. августа 2021. године посвећени су градској слави.

Извор: Епархија банатска

Најновије вести

Повезане вести