Великогоспојински сабор на Озрену

Published On: 31/08/2022

Традиционално се деценијама код манастира Светог Николе на Озрену одржава црквено-народни збор у данима око празника  Успења Пресвете Богородице.

Такође једна од традиција јесте да на Велику Госпојину свету архијерејску Литургију служи Епископ зворничко-тузлански, уз саслужење више свештеника и свештеномонаха, па тако би и ове 2022. године. Централна прослава свих сабора и зборова јесте управо света Литургија која је служена испред светог храма како би мноштво верника, који су дошли са свих страна, могли да буду укључени у богослужење. Будући да је тог дана завршен Госпојински пост велики број верника се причестио пресветим тајнама Тела и Крви Христове.

По завршетку Литургије, верницима се обратио њпископ Фотије: -Честитам вам данашњи велики празник Успења Пресвете Богородице када се од давнина одржава велики црквено-народни сабор код манастира Светог Николе на Озрену. Благословен дан и благословено време данас на Озрену да прославимо име Божје. На нама је данас највећи терет и крст да будемо сведоци јеванђеља Христовог у ово распето време. Живимо у јако тешком времену, политички и економски, у читавом свету. Зато је потребно да будемо са својом Црквом како би крст времена изнели заједно. Понаособ то није могуће, али заједно ћемо успети, истакао је владика Фотије.

-Крсна слава и икона је оно што нас обједињује и чува. Поред тога наше светиње на Косову и Метохији, Хиландар, овде код нас манастири Ловница, Папраћа, Тавна, Озрен. То су наши немањићки темељи на којима можемо да зидамо и да опстанемо у данашње време. Кад год смо зидали ван тих темеља није било добро, наставио је епископ Фотије, који је захвалио игуману Гаврилу на труду око Озренске светиње.

Након беседе за кум асабрања је изабран г. Мелента Јовановић, војни официр у пензији, који је понео часни крст у литији око храма, а затим је славске дарове кума г. Мирослава Мићановића освештао је епископ Фотије.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести