Вера и мисао у вртлогу времена

Published On: 09/08/2021

Међународни зборник радова Вера и мисао у вртлогу времена представљен је недељу седму по Педесетници на платоу испред требињског Преображењског храма. О књизи приређеној у част митрополита Амфилохија (Радовића) и епископа Атанасија (Јевтића), уз приређиваче др Микоњу Кнежевића и др Андреја Јефтића, говорили су изабрани Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и Епископ диселдорфски и немачки др Григорије.

Међу бројном публиком, поред Епископа захумско-херцеговачког Димитрија, промоцији су присуствовали и црногорски премијер Здравко Кривокапић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, као и други представници културних, образовних и привредних институција, а међу свештенством и монаштвом и игуман дечански архимандрит Сава.

Представљајући Зборник приређивачи су говорили о његовом садржају: тематским целинама, областима научног и друштвног рада и доприноса, поменувши радове на српском, руском, енглеском, грчком и француском језику, као и њихове ауторе који потичу из осам држава, истакавши и до сада најобухватније библиографије радова двојице архијереја, као и фото-албум са сликама из живота митрополита Амфилохија и епископа Атанасија.  

Епископ Григорије, овом приликом, поред осталог је рекао: -Ја сам као и многи од вас, и као изабрани митрополит Јоаникије, свједок тог пријатељства. То је оно што бисмо рекли теолошком терминологијом онтолошко пријатељство. Изабрани митрополит Јоаникије, подсећајући на међусобну братску љубав и делатност великих отаца Цркве, Ваислија Великог и Григорија Богослова, указао и на однос између митрополита Амфилохија и епископа Атанасија, рекавши: -Не можемо говорити о једноме, а да некако не видимо и другога…

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести