Вероучитељи и просветни радници из више градова обележили 20. годишњицу повратка Верске наставе

Published On: 28/12/2021

Вероучитељи и просветни радници из више градова обележили двадесетогодишњицу повратка Верске наставе у образовни систем Србије  кроз интегративну сарадничку наставу. Пред вама је пример сарадничке наставе вероучитеља и наставника из различитих градова који су са пуно љубави, заједничким трудом осмислили ризницу квалитетног материјала поводом јубилеја – двадесетогодишњице повратка Верске наставе у образовни систем, а све у славу Божју:

http://online.anyflip.com/scxpd/wrqu/mobile/index.html?fbclid=IwAR19-eYdK9vZCaCEcw3BR9X9Dp2 U-S4L_hv5oEbhIl7z15vimlkuk2S6nmg

Централни део овог пројекта било је обележавање празника Аранђеловдана, па смо се потрудили да  осмислимо такву врсту наставе коју смо објединили у заједнички пројекат, а која може послужити нашим колегама као пример добре праксе.

Поред Аранђеловдана, обележили смо празнике Светог Димитрија Солунског, Светог Георгија и Светог Нектарија, уз молитвено сећање на блаженопочившег Патријарха Павла, захваљујући којем је Верска настава враћена у школски систем.

Циљ овог заједничког пројекта је промоција Верске наставе кроз примере добре праксе, унапређење методике кроз сарадњу, постављање веронауке у савремени оквир кроз употребу разноврсних наставних метода и средстава. У овом пројекту учешће су узеле катихете, професорка разредне наставе, професорка историје, професорке италијанског и енглеског језика са својим ученицима:

Вероучитељица Марија Тодоровић из ОШ Душко Радовић из Новог Београда имала је низ занимљивих часова и активности: предавање о Светом великомученику и победоносцу Георгију, предавање о задужбини краља Милутина, радионицу – израда паноа посвећеног блаженопочившем Патријарху Павлу и израда дечјег црквеног календара за месец новембар.

Вероучитељица Јулијана Стојановић из ОШ Станимир Вељковић – Зеле из Бојника (Ниш) је заједно са својим ученицима урадила занимљив видео-материјал везан за анђеле где су презентовани и дечји радови.

Вероучитељ Јован Јанчић, из ОШ Анта Богићевић из Лознице, реализовао је радионицу посвећену Светим архангелима кроз пројектни задатак у петом разреду.

Вероучитељ Стефан Недић, из Митровачке гимназије из Сремске Митровице обрадио је празнике у новембу кроз интегративан приступ празницима. Ученици су имали прилику да учествују у предавањима у свечаној сали Митровачке гимназије о Светом Димитрију Солунском, затим интерактивну презентацију о блаженопочившем Патријарху Павлу у сарадњи са професорком енглеског Сањом Симић де Граф, а присуствовали су премијерној пројекцији грчког биографског драмског филма на енглеском језику „Божији човек“, редитељке Јелене Поповић. Пројекција је приказана 16. 11. 2021. године у сремскомитровачком позоришту Добрица Милутиновић, у циљу обележавања Међународног дана толеранције.

Веоручитељ Иван Негић и наставница енглеског Сања Симић де Граф, из ОШ Вук Караџић из Лознице, у ИО Зајача имали су радионичарску наставу иконописа арханђела, затим интерактивну презентацију о арханђелима кроз мини квиз као и интерактивну презентацију о блаженопочившем Патријарху Павлу.

Вероучитељ Иван Негић, наставница историје Милосава Савић и наставница енглеског Сања Симић де Граф, из ОШ Вук Караџић (Лозница), у ИО Зајача су реализовали предавање о Милутиновој задужбини на основу презентације вероучитељице  Марије Тодоровић из Београда.

Учитељица Миланка Васиљевић, ОШ Вук Караџић (Лозница), ИО Зајача припремила је своје ученице за наступ у цркви Светог Георгија у Зајачи, а у сарадњи са старешином цркве и домаћином, оцем Миланом Андрићем, на Аранђеловдан уприличена је приредба у којој су учествовала деца као и изложба дечјих радова.

Наступ ученица можете погледати овде:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=148&v=65fGKbJ_m78&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=-Ug_cS4-q5A&feature=emb_logo

Наставнице италијанског Мирјана Марковић и енглеског језика Сања Симић де Граф, из ОШ Вук Караџић (Лозница), организовале су предавање ученицима шестог разреда о анђелима кроз ваннаставну активност. Заинтересована деца урадила су пано посвећен Светом Архангелу Михаилу, а изложба радова постављена је у холу школе.

Овај заједнички рад је мали трудбени принос обележавању двадесетогодишњице повратка Верске наставе, уз молитвено сећање и захвалност блаженопочившем патријарху Павлу и велику обавезу да унапредимо Верску наставу и да милошћу Божјом она  добије заслужено место у образовном систему Србије.

О самом пројекту, реализацији и сарадњи аутори и реализатори су говорили у емисији Mој вероучитељ на радију Слово љубве:

 http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=31129

Сање Симић де Граф

Најновије вести

Повезане вести