Верска настава у Европском дану језика

Published On: 29/09/2021

Не  можеш бити светски кад ниси свој
Његова Светост Патријарх српски Порфирије

Несвакидашњи пројекат како се верска настава може уклопити у савремени образовни оквир и да се кроз интеграцију више предмета и сарадњу различитих наставника пошаље лепа слика из Србије промовишући вредности које су увек савремене, изнад свега љубав према сваком човеку, урадио је тим наставника из Лознице којим је координисала Сања Симић де Граф у сусрет Европском дану језика који се обележава 26. септембра.

-Циљ пројекта је био да докажемо да све оно што чини наш духовни и национални идентитет, светосавље, ћирилица и традиција јесу европске вредности, а истовремено да се радујемо сваком човеку и прихватимо све оне вредности других народа које могу да нас оплемене и учине бољим људима, онако како нас је Господ научио да љубимо једни друге, поручили су аутори пројекта.

Вероучитељи Бранко Митрић и Саша Мијатовић су заједно са својим ученицима из Средње техничке школе и Средње економске школе урадили паное на тему Молитва Господња на разним европским језицима користећи калиграфску технику. Урадили су и Слово љубве, затим и Пролог Јовановог Јеванђеља упоредо на старогрчком и српском језику, а такође су иконописали Свету браћу Ћирила и Методија.

Интегративну наставу енглеског језика и верске наставе кроз угледни час у петом разреду одржали су вероучитељ Стефан Богдановић и професор енглеског језика Сања Симић де Граф. Тема су били празници и упоредна иконографија кроз интерактивну презензентацију, где су деца имала прилику да науче називе празника и на енглеском језику.

Занимљив вид интегративне наставе више предмета осмислила је Сања Симић де Граф која је и објаснила пројекат: -Тема су Соломонове изреке које су повезале верску наставу, физичко васпитање, српски језик, енглески језик и италијански језик. Важну спортску дисциплину, која развија когнитивне способности, желели смо уврстити као занимљив и ефикасан начин учења Соломонових изрека, преузетих из Прича Соломонових из Светог писма. Наиме, направили смо интерактивну презентацију са три нивоа знања: основни – да потезима топа деца повезују речи из Соломонове изреке док не добију дату изреку, средњи – исто али потезима краљице и напредни – потезима скакача.

Ученици су задатке добили и на папиру и у дигиталној форми. За млађе узрасте, уместо изрека коришћена су слова од којих су деца састављали имена или топониме, а објашњења су навођена из Библијске енциклопедије протођакона Радомира Ракића. Професор српског језика Жељка Марковић и професор италијанског језика Мирјана Марковић урадиле су са ученицима паное на тему изрека.

Тематски даном Слава повезани су часове верске наставе и енглеског језика кроз празник Мала Госпојина, напре кроз наставу учећи о том празнику на енглеском језику, обогаћујући вокабулар и утврђујући граматику енглеског језика на часу енглеског језика проф. Сање Симић де Граф са ученицима шестог разреда.

Професор посластичарства Дејана Лазаревић и професор немачког језика Оливера Чикарић имале су интегративан час на коме су деца правила колаче карактеристичне за одређене европске државе, а истовремено учила основни вокабулар, да би сам продукт наставе – колаче однели на славу Месне заједнице Зајача у цркву Светог Георгија чији је старешина свештеник Милан Андрић. Богат културно-уметнички програм организовали су ученици Истуреног одељења Зајача са својом учитељицом Миланком Васиљевић.

-Кроз овај наш заједнички пројекат, интегративну пројектну наставу, посвећену обележавању Европског дана језика, желели смо да прикажемо Европи оно најлепше што имамо: свету веру и традицију и да је наш печат светосавља печат љубави према свим људима, печат добротољубља и истинољубља и свих оних вредности које треба да поносно промовишемо Европи и свету, али да и прихватамо Европу и свет са свим оним добрим особинама испуњујући заповест Господњу да љубимо једни друге јер су сви људи браћа, исталча је аусто пројекта професор Сања Симић де Граф.

Најновије вести

Повезане вести