Вести из Црквене општине Бремен

Published On: 13/05/2021

Празничне свечаности у Црквеној општини почеле су празником Васкрсења праведног Лазара и празником Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим. Прослава ових великих догађаја обележена је светим Литургијама и свим пропратним обичајима који су везани за ова два велика празника.

Након свечаних празника ушли смо у дане Страсне седмице, обузети сетним размишљањима да смо у времену продубљивања осећаја покајања и практиковања редовне молитве, да што спремније и растерећеније дочекамо најрадоснији и најважнији хришћански празник – Празник Васкрсења Христовог.

У току Страдалне седмице служена су многа богослужења дневног круга у складу са типиком наше Цркве. На Велику среду, када се Црква сећа издаје Господа и Спаса нашег Исуса Христа, у Бремену је служена света тајна јелеосвећења. На Велики четвртак служена је света Литургија у вечерњем термину по угледу на време одржавања Тајне вечере. На Велики петак ујутру служени су Царски часови а у послеподневном термину вечерња служба са изношењем плаштанице. Дан Велике суботе обележен је служењем свете Литургије са вечерњим богослужењем, препуне радосних момената празника Васкрсења Христовог.

Васкрсење Христово дочекано је у несвакидашњој радости евхаристијским слављем. Празник над празницима прослављен је у хришћанској љубави богослужбене заједнице у Бремену уз поштовање свих актуелних прописа покрајинских власти.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Повезане вести