Видео састанак епископа Пахомија и митрополита Јована

Published On: 22/12/2021

Сарадња између Белгородске митрополије и Епархије врањске започета је 1. новембра 2012. године када је у Бујановцу, у црквеној школи из 1848 године,  потписан протокол о сарадњи, у оквиру кога је реализивано више заједничких порјеката као што су размене студената, заједничке конференције, изложбе и међусобне посете архијереја двеју епархија и друге активности.

Његово Вископреосвештенство Митрополит белгородски и старооскољски г. Јован и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије одржали су 20. децембра 2021. године онлајн састанак на коме су разматрани реализовани планови за 2021. годину и планирање програма за 2022. годину.  Састанку су присуствовали гђица Викторија Николајевна Рјапухина, доктор економских наука, директор Института за српски језик и комуникацију; Ненад Бојков, руководилац Филијале Свеправославног друштва Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски у Белгороду, магистрант Белгородске православне духовне семнираје; Владислав Голозубов, секретар Филијале Свеправославног друштва Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски у Белгороду; као и Александар Станковић, студент Белгородске православне духовне семинарије.

Епископ Пахомије је обавестио митрополита Јована да је превод књиге Небо нашег живота, чији је аутор Митрополит и превод акатиста Светом Јоасафу Белгородском    завршени. Такође, разматране су и могућности размене студената. Ове године је студент Белгородске духовне семниарије Владислав Голозубов боравио у Епархији врањској у преиоду од 14. септембра до 14. децембра. Предложено је да српски студенти бораве у Митрополији белгородској где би предавали српски језик својим колегама које се спремају за долазак у Србију. 

Одлучено је да се изда зборник радова са Међународне конференције Други Јустинови сусрети – Црква пред изазовима савременог света која је одржана у манастиру Преподобног Прохора у склопу прославе великог јубилеја 950 година од оснивања манастира. Форимиран је уређивачки одбор у саставу: Викторија Николајевна Рјапухина, Ненад Бојков, Владислав Голозубов и Александар Станковић. 

Сви предлози за следећу годину су једногласно усвојени, а донета је и одлука да се регуларно одржавају омладинске конференције на којима би се дефинисали могући путеви сарадње. На крају састанка епископи су се захвалили један другом на љубави и труди који улажу у очувању веза братских народа.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести