Видовданска академија Епархије аустријско-швајцарске

Published On: 26/06/2021

Традиционалне Видовданске академије које се одржавају широм дијаспоре на празник Видовдан (28. јун) ове године ће заменити дигитална Видовданска академија Епархије аустријско-швајцарске, која ће бити приказана на ТВ Храм као и на друштвеним мрежама и мултимедијалним платформама.

Овај вид академије плод је жеље да се академија одржи и у условима пандемије, када широм Епархије аустријско-швајцарске није могуће окупити већи број људи на једном месту како би пригодном културном мaнифестацијом обележили црквени и национални празник. Предвођен Епископом аустријско-швајцарским г. Андрејем, Oрганизациони одбор успео је да осмисли програм у коме је учествовало епархијско свештенство, шест хорова са територије Епархије- из Беча, Цириха, Трста и Санкт Галена и деца која активно похађају богослужења у својим парохијама.

У свом поздравном слову eпископ Андреј поздравио је све гледаоце и пренео на њих архијерејски благослов уз молитвену жељу да се Видовданска академија прослави и онда када масовно окупљање људи није могуће, а потом је евоцирао личне успомене и асоцијације на овај српски празник. Централни део академије је беседа пароха из Базела, протојереја-ставрофора Милутина Николића, који се посебно осврнуо на улогу овог празника у историји српског народа и на његов спасоносни значај у контексту хришћанског наслеђа српског народа.

Изражавајући наду да ће већ догодине ову културну манифестацију поново моћи да обележе уживо, организатори су са свим учесницима, целом нашем народу и свим гледаоцима пожелели добро здравље уз величанствено певање химне ”Многаја љета”. Линк на коме можете пратити Видовданску академију: https://youtu.be/SvspSLgFVp8

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести