Видовданска духовна академија у Пријепољу

Published On: 29/06/2021

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, у навечерје великог српског празника у спомен на Светог великомученика Кнеза Лазара и Светих српских мученика и новомученика – Видовдан, 27. јуна 2021. године, у Великој сали Дома културе у Пријепољу одржана је Видовданска духовна академија, у организацији Црквене општине Пријепоље при Саборном храму Светог Василија Острошког. Посетиоце је кроз припремљени програм провео старешина храма Светог Василија Острошког јереј Горан Крстић.

Због одласка на Косово и Метохију и учешћа у светој архијерејској Литургији на сам празник Видовдан у Грачаници, владика Атанасије није присуствовао академији, већ  је у његово име скуп поздравио и епископски благослов пренео архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић. Међу бројним посетиоцима на Академији је био и председник општине Пријепоље г. Владимир Бабић.

На почетку програма, Културно-уметничко друштво Крива Река из Беривојце код Косовске Каменице извело је неколико игара из њиховог краја. КУД Крива Река долази из малог места Беривојца, са мање од 100 српских кућа, које су у тоталном албанском окружењу. Има око 50 чланова, од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе, распоређених у три групе. До сада су имали преко 400 наступа на културним манифестацијама, фестивалима и прославама широм Косова и Метохије, централне Србије али и на фестивалима у Европи.

Након њихових дивно изведених кореографија на бину је изашао проф. Бојан Струњаш из Пљеваља који је беседио о Видовдану и његовом значају за српски народ. Чланице певачке групе КУД Крива Река Миљана Стојановић и Александра Станковић извеле су сплет изворних косовских песама, а потом је фолклорна група извела још неколико игара из Пчињског краја.

На бину је затим изашао млади гуслар Васо Ђондовић из Пљеваља који је, поздрављен од публике великим аплаузом, отпевао неколико песама о Косову и Косовском боју. На крају програма млади фрулаш из Пријепоља Лука Видаковић представио је публици неколико мелодија из свог репертоара. Програм Академије је затворило је КУД Крива Река српским играма из Куманова.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести