Видовданске свечаности у Угљевику

Published On: 01/07/2021

У оквиру Видовданских свечаности у општини Угљевик одржано је низ манифестација чији је један од организатора Црквена општина Угљевик. У предвечерје Видовдана свештеници су служили помен-парастос за све пострадале Србе од Косовске битке до данас. Парастосу је претходило вечерње богослужење у храму Свете Петке Параскеве.

На Видовдан је служена света Литургија у угљевичком храму, а у поподневним сатима одржан је сајам народних рукотворина у Угљевику који је окупио 30 излагача на платоу испред Центра за културу Филип Вишњић. Посетиоци су имали прилику да виде ручно рађене народне ношње, везове, козметику, предмете рађене декупаж техником, производе од меда… Протојереј-ставрофор Милан Топић, парох угљевички, који је благословио скуп, рекао је да треба чувати традицију, рукотворине и све оно што је српска историја, јер у супротном Срби неће знати ко и шта су: – Кроз историју знамо да су наше баке, мајке, супруге, очувале вјеру и то треба да раде и данашње младе мајке да би имали свијетлу будућност. Уколико будемо заборавили на традицију онда нећемо знати ко су нам преци. Подмајевичка села су богата традицијом и да то треба показивати, рекао је свештеник Топић.

Манифестацију је отворио начелник Угљевика г. Василије Перић који је истакао да је важно показати рукотворине бака, мајки, супруга, сестара или кћерки, односно оних које су стуб друштва и породица. – Важно је да жене имају више учешћа и у политичком, културном и економском животу наше локалне заједнице, рекао је новинарима Перић, који је најавио даљу подршку локалне управе сличним манифестацијама.

Председник Кола српских сестара Света Марија Магдалина Анђа Сријемац казала је да је идеја удружења, које постоји од 2008. године и броји 50 чланица, била да се сајам одржава за Видовдан. Директор Агенције за мала и средња предузећа Угљевик Момчило Марсенић рекао је да се сајам одржава пети пут и из године у годину окупља све више излагача. -Овај сајам у смислу наше духовности и традиције има шта да покаже будућим генерацијама, поручио је Марсенић.

Организатори сајма су Црквена општина Угљевик, Коло српских сестара Света Марија Магдалина, Борачка организација Угљевик, општинска Агенција за развој малих и средњих предузећа, Центар за културу Филип Вишњић и Светосавска омладинска заједница, а генерални покровитељ је општина Угљевик. Отварању сајма претходио је богат програм Културно-уметничког друштва Рудар из Угљевика.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести