Видовдански духовни сусрети у Вичи

Published On: 30/06/2021

Други пут за редом je одржана манифестација „Видовдански духовни сусрети у Вичи“ на Видовдан, 28. јуна 2021. године, у селу Вича.

Видовдан као сабирно сочиво у себи сажима целокупан дух српског народа. Својим огромним значајем, кроз историју је обасјавао пут српском народу показујући шта је његова богомдана мисија. У бурним временима су управо Видовдан и Косовски завет били једина светла тачка у очима српског народа која га је утврдила и ојачала на светосавском путу. Народ Виче и околине свестан ове реалности управо је изабрао Видовдан за своје окупљање.

Од незабележених тренутака у давној историји, становништво тих крајева традиционално се окупљало управо на Видовдан, приређујући сабор у селу Вича. У новија времена, поучени примером предака, а свесни значаја Видовдана за целокупно српство подигли су његово обележавање на виши ниво. И ове године са благословом Епископа жичког г. Јустина приређена је духовно-културна манифестација Видовдански духовни сусрети у Вичи.

Из литургијског сабрања као основе, отпочело је обележавање празника. Свету Литургију служио је парох вички јереј Немања Матејић који је многобројним житељима Виче беседио: – У овом животу се припремамо за Царство Небеско, Наша домовина је небо као што је и тада у Косовском боју 1389. царство Лазарево било – само небо. Видовдан је највећи српски празник, кога је отац Јустин Ћелијски  упоредио са Великим Петком.

Служен је и парастос за све мештане вичке парохије који су у многобројним ратовима страдали за слободу, дајући своје животе попут Светог кнеза Лазара. Прочитана су и споменута у молитви њихова имена.

Након предаха и послужења отпочео је и културни програм, који је ове године протекао у знаку обележавања деведесет година од освећења вичке цркве које је извршио владика Јефрем Бојовић 1931. године поводом чега је у припреми и пригодна монографија.

Епске народне песме о Видовдану рецитовали су запажени драмски уметници из Београда глумац Милан Цаци Михаиловић и  глумица Биљана Ђуровић. Затим се публици представио музички ансамбл Фенечки бисери из Београда који је обрадовао присутне најлепшим песмама о Косову. Пред публику су поново изашли рецитатори са родољубивом поезијом Милана Ракића која сведочи о присуству Косовског завета и у модерном добу. Овогодишње сабрање завршило се музиком. Присутни су на крају заједно са музичком групом отпевали песме „Пећка кандила “ и „Са Косова зора свиће“.

Обележавање су помогли Дом културе у Гучи и фабрика „Милан Благојевић“ у Лучанима. Манифестација коју је водила Марија Неранџић завршила се погледом на Видовдан кроз призму поезије и музике, који су код свих присутних побудили емоције, док је лепо време остављало утисак Божијег благослова.

Извор: Епархија жичка

Повезане вести