Видовданско вече у Шумарицама

Published On: 30/06/2021

На дан Црква молитвено прославља спомен Светог благоверног Кнеза Лазара и осталих мученика са њим пострадалих за православну веру, 28. јуна 2021. године, са благословом Преосвећеног Епископа шумадијског г. Јована, при храму Светог Георгија организовано је сада већ јубиларно, пето Видовданско вече.

Прослава је отпочела литургијским сабрањем којим је началствовао протојереј Срђан П. Тешић. У вечерњим часовима благоверни народ се окупио у порти храма Светог Георгија да присуствује уметничком програму у коме су учествовали хор „Свети Ђакон Авакум“ предвођен протиницом Милицом Тешић и бројни гости извођачи.

Међу гостима били су и свештеници из епархија Шумадијске, Банатске и Браничевске. Својим присуством, сабрање су увеличали настојатељ манастира Праведног Јова у Прекопечи јеромонах Герасим са братством, сестре манастира Драче на челу са игуманијом Јеленом и игуманија дивостинска Анастасија са сестрама.

Програм је отпочео интонирањем химне коју су саборно извели хор домаћин са гостујућим хоровима, Дечјим хором при Саборном храму у Крагујевцу „Свети Симеон Мироточиви“, предвођени гђом Маријом Радојевић и хором Панчевачког српског црквеног певачког друштва на челу са гђом Борјаном Стражмештеров.

Потом се домаћин представио песмом Светом кнезу Лазару коју је написала гђа Ивана Прлина Никодијевић. Најмлађи чланови хора су се представили песмом посвећеном заштитнику светог храма. Велику радост за парохију чини и млади песник Александар Јанићијевић који се представио ауторским стиховима Деца плавих шума. Потом је наступио Дечији хор при Саборном храму у Крагујевцу, који се представио песмом светоме, чије име носи, а потом и познатом песмом Пећка кандила, уз инструменталну пратњу младих музичара. Најмлађи чланови креативног центра „Раскршће“, представили су се реситалом песама Замолите своје родитеље и Са Косова зора свиће. Панчевачко српско црквено певачко друштво се представили песмом Светог владике Николаја Победна песма и одабраним стиховима 135. Псалма Славите Господа. Ова изведба изазвала је велико одушевљење код присутног народа.

Протиница Виолета Сандић, гошћа из Банатске епархије са својим супругом протом Радомиром Сандићем, сабране је упознала са житијем Светог новомученика Теодора, Епископа вршачког, који је по угледу на кнеза Лазара положио свој живот за веру и одбрану отачаства. Потом је отпевала своју ауторску песму посвећену том угоднику Божјем. Деца из те свештеничке породице су наследила музикалност од својих родитеља, па су се представили извођењем класичних комада за гудачки дуо.

Уз пратњу хармоникаша Александра Радосављевића отпеване су песме Лазарица и Ораховцу башто рајска. На самом крају вечери, наступили су чланови Српског ансамбла „Смиље“, предвођени кореографом Иваном Јовић, који су се представили извођењем српских народних игара кроз наступ три играчке генерације својих чланова.

На крају програма домаћин, протојереј Срђан П. Тешић се обратио вернима и захвалио на њиховом присуству, верности своме храму, љубави коју непрестано указују на разне начине и позвао их да истрају у својој љубави, по речи апостолској, да им не досади. Потом је позвао све присутне да одиграју општенародно коло око храма, које је одсвирао хармоникаш Александар Радосављевић.

Извор: Епархија шумадијска

Повезане вести