Виртуелни „Ход за живот“ у Вашингтону

Published On: 02/02/2021

Ход за живот у Сједињеним Америчким Државама по 48. пут одржан је 29. јануара 2021. године виртуелно, уз симболичко окупљање око две стотине протестаната пред зградом Врховног суда у Вашингтону. Највеће у свету годишње окупљање за заштиту живота, које је и ове године поздравио папа Фрања, није одржано на улицама из епидемиолошких и сигурносних разлога.

Kатоличка удружења и покрети за живот сваке године на годишњицу случаја Роу против Вејда (1973.), којим је озакоњен побачај у САД, организују протесте којима истичу потребу заштите сваког људског живота од зачећа до природне смрти, на којима се окупи више стотина хиљада људи. Тог дана се полажу црвене руже пред судовима у спомен на досад 62 милиона нерођених жртава побачаја у САД, преноси Vatcan News.

На овогодишњем 90-минутном проtestu учествовали су поред осталих и војни бискуп Џозеф Кофи, фудбалер Бенџамин Вотсон, бивша управница Kлинике за планирано родитељство а данас pro-life aктивиста Абy Џонсон, као и припадници покрета Kолумбови витезови.

На почетку скупа молитву за труднице и све погођене побачајем предводио је председник Одбора за живот при Бискупској конференцији САД надбискуп Џозењ Наумен, а завршну молитву унука познатог баптистичког пастора Билија Грејема. Говорило је и више конгресмена тражећи подршку свих странака против побачаја и то не само пуком забраном већ побољшањем медицинске помоћи, помоћи за децу, могућностима усвајања и социјалних услуга како се жене не би осећале присиљеним на побачај.

Многи су говорници позвали новог америчког председника Џоа Бајдена да буде „заговорник и заштитник нерођених а не још један моћни противник“. Наиме, Бајден, други католик на том положају у историји, декретом је поништио одлуку бившег председника којом се забрањује финансирање невладиних организација у иностранству које одобравају побачаје. То уобичајено чине готово сви демократски односно републикански председници када дођу на власт. Бајденову одлуку амерички бискупи су најоштрије осудили као неспојиву с католичким науком.

Извор: КТ, Vatican Media

Најновије вести

Повезане вести